torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

Trio får markanvisning i stort utvecklingsområde: ”Sänker trösklarna till det ägda boendet”

Publicerad: 27 april 2022, 05:51

”Öster om Mässan” ligger cirka 500 meter från Hyllie station i Malmö. Foto: Christina Erlandsson

Wästbygg får markanvisning för kontor om 14.500 kvadratmeter i Malmöstadsdelen Hyllie. Även Obos och Klarabo tilldelas markreservationer i området där ett nytt bostadskoncept ska provköras.

Ämnen i artikeln:

KlaraBoWästbyggOBOS

Philip Wallin

philip.wallin@bbm.bonnier.se


Tekniska nämnden i Malmö tilldelar Obos, Klarabo och Wästbygg markreservationer i exploateringsområdet ”Öster om mässan” i Hyllie. Området ligger cirka 500 meter från Hyllie station i Malmö. 

För Wästbyggs del omfattar anvisningen en triangelformad kontorsbyggnad på 14.500 kvadratmeter. Byggnadens höjd varierar från fyra upp till nio våningar och utformas med takterrasser i olika nivåer. 

– Vår ansökan är en del i vårt strategiska arbete med att öka andelen kommersiella projekt i vår utvecklingsportfölj. Det känns därför positivt att tekniska nämnden har sett kvaliteterna i det förslag som vi har tagit fram tillsammans med CF Møller Architects, kommenterar Joakim Efraimsson, vd på Wästbygg.

Bild 1/3  Wästbyggs och C.F. Møller Architects vinnande förslag heter ”Prisma Parkkvarter3”. Foto: C.F. Møller Architects

I Klarabos och Obos anvisning, om 318 bostäder, ingår Mallbokonceptet (eller Boostad) som innebär att testa nya metoder för nyproduktion av flerbostadshus till en lägre hyresnivå, maximalt 1.400 kronor per kvadratmeter boyta. Cirka hälften av bostäderna ska byggas enligt konceptet.

Intresset för markanvisningen har, enligt Malmö stad, varit stort. 

Detta är Mallbo

• Mallbo står för Malmö Allemansrätt Boende och är en modell och ett verktyg för Malmö stad att nå målet om en mer hållbar bostadsmarknad. 
• Genom Mallbo testas nya metoder för nyproduktion av flerbostadshus till en lägre hyresnivå i kombination med en större satsning på social hållbarhet genom sociala mervärden och fokus på delaktighet.

Obos, Klarabo och Wästbygg kommer att delta aktivt i en byggherredialog kring hur området ska utformas för att också inkludera social hållbarhet. 

– Det här blir startskottet för vår ambitiösa satsning i Skåneregionen. Vi ser särskilt fram emot att lansera vår nya boköpsmodell som sänker trösklarna till det ägda boendet. Här ska varken ålder eller yrke vara ett hinder för att kunna köpa en bostad, kommenterar Sofia Ljungdahl, vd Obos Nya hem. 

Klarabo och Obos bygger 318 bostäder motsvarande 21.500 kvm BTA, kombinerat hyres- och bostadsrätter. White Arkitekter har varit med och tagit fram förslaget för Mallbo/Boostad-konceptet. Foto: White Arkitekter

Området, från Pildammsvägen och Annetorpsvägen, ligger nära flera parkmiljöer, kollektivtrafik och möjlighet till nöjen i kombination med ett bra kontorsläge. 

– Som fastighetsbolag med bas i Malmö känns det positivt för oss på Klarabo att få vara delaktiga i Malmö stads ambition att fortsätta växa hållbart. Vi grundade Klarabo med målet att erbjuda attraktiva hyresrätter med rimlig hyra och vår affärsmodell rimmar väl med Mallbokonceptets grundläggande beståndsdelar. Tilldelningen visar att det finns en stark efterfrågan på det vi tillhandahåller och det ska bli spännande att följa projektets utveckling på plats från vårt huvudkontor i Hyllie, kommenterar Andreas Morfiadakis, vd Klarabo.

Markreservationen gäller fram till juni 2023 och planerad byggstart är 2024–2025. 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev