Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Trio bygger temporärt i Frihamnen

Publicerad: 22 april 2016, 10:58

Bild: Älvstranden Utveckling.

Under de kommande två åren ska det byggas temporära bostäder i stadsutvecklingsområdet Frihamnen i Göteborg. Nu har Älvstranden Utvecklings bestämt vilka tre aktörer som ska bygga bostäderna.


Ämnen i artikeln:

Älvstranden UtvecklingFrihamnen

De som valt är:

- Brofred Bygg & Entreprenad AB, arkitekt: DinellJohansson
- Tempohousing Scandinavia A/S, arkitekt: Arkitema
- Udvikling Danmark A/S, arkitekt: BIG (Bjarke Ingels Group)

– Vi har valt att fördela området till flera aktörer för att det ger möjlighet att skapa en god och spännande bostads- och stadsmiljö. Det bidrar också till att relativt snabbt minska den brist på bostäder som finns i Göteborg. Beslutet kommer att generera mellan 700 och 900 lägenheter, de första på plats redan i slutet av året och fördelas mellan boenden för nyanlända, student- och företagsbostäder, säger Mattias Jonsson (S), styrelseordförande för Älvstranden Utveckling AB.

Temporära bostäder i Frihamnen är en del i arbetet med visionen för Älvstaden, och strategier för att utforma en socialt blandad stad med plats för alla finns med redan från början. Älvstadens vision om en blandstad – med både bostäder, verksamhetslokaler, handel, kultur och gemensamma ytor/offentliga rum gäller även här.

– Aktörerna som valts har presenterat väl bearbetade förslag med varierad bebyggelse och spännande inslag i form av till exempel bokaler (kombination av bostad och lokal), ateljébostäder och mötesplatser/inkubatorer, säger Jessica Segerlund, processledare i Frihamnen.

De temporära bostäderna får en arrendetid på 15 år. Arrendeområdet ligger på Kvillepiren samt ute i vattnet i Lundbyhamnen.

Området ligger nära Frihamnens permanenta första etapp, den nybyggda busshållplatsen och Jubileumsparken.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.