Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Trenum och Bokoop i satsning på kooperativa hyresrätter för unga

Publicerad: 19 maj 2020, 08:44

Det allmännyttiga bostadskooperativet Bokoop har tecknat ett 25 årigt hyresavtal med Trenum och blockförhyr 145 yteffektiva lägenheter i ett sammanhållet bostadsområde i Nykvarn i södra Stockholms län.


Ämnen i artikeln:

HyresrätterTrenum

Fastighetsbolaget Trenum är samägt av Tredje AP-fonden och Balder och finansierar projektet i Nykvarn och förvärvar fastigheterna av Bokoops projektorganisation. 

Läs även: Affordable housing: Varför händer mer i andra länder? 

 Affären bedöms uppgå till ett totalt värde om cirka en kvarts miljard kronor, enligt en pressmeddelande från parterna.

– Tredje AP-fonden och Balder är tillsammans en mycket stark samarbetspartner. Det är glädjande att en så långsiktig, kompetent och erfaren aktör som Trenum ser att det går att kombinera en sund investering med låg risk och samtidigt göra en ovärderlig insats för en långsiktigt hållbar samhällsutveckling, säger Olof Landgren, ordförande för Bokoop Kooperativ Hyresrättsförening, i en kommentar.

Enligt Marcus Hansson, vd på Trenum, görs investeringen på affärsmässiga grunder samtidigt som det är ett sätt för bolaget att vara med och driva utvecklingen mot en mer hållbar samhällsutveckling. 

Läs även: Balder och Tredje AP-fonden köper nya hyresrätter via gemensamt bolag 

Projektet kommer att söka investeringsstöd och avsikten är att landa under den hyresnivå som stödet kräver, vilket innebär en bra bit under 5000 kronor per månad för en etta och strax över 9000 kronor per månad för en fyra. 

Husen värms med bergvärme och solpaneler, blir miljöcertifierade, utrustas med el-bilspool och e-handelsannex för mottagande av paket och matvaror. Även extremsnabbt internet ingår i hyran. Alla lägenheter kommer upplåtas med förtur för unga vuxna och förmedlas via kommunala köer.

Vi har träffat många de riktigt stora investerarna som börjat tänka om och är extremt intresserade av ”affordable housing”.

Målet för Bokoop är att i stor skala skapa basboende som är både socialt och miljömässigt hållbart till de som inte har en möjlighet att komma in på bostadsmarknaden som den ser ut i dag.

– Vi har arbetat hårt de senaste åren och har redan mottagits mycket väl av såväl politiker, investerare, kommuner och allmännyttan. Vi har träffat många de riktigt stora investerarna som börjat tänka om och är extremt intresserade av ”affordable housing”. Men tillgången på investeringar med låg risk och god avkastning är mycket begränsat. Vi har hittat en lösning som gör oss intressanta i det sammanhanget, säger Olof Landgren, i pressmeddelandet.

Transaktionsrådgivare i affären har varit Cushman & Wakefield. Bokoops legala rådgivare har varit Advokafirman Törngren Magnell. Trenums legala rådgivare har varit Werks Advokater. 

Prispressade hyror med hjälp av investeringsstöd

Projektet kommer att söka investeringsstöd och avsikten är att landa under den hyresnivå som stödet kräver, vilket innebär en bra bit under 5000 kr/mån för en ett och strax över 9000

kr/mån för en fyra. 

Husen värms med bergvärme och solpaneler, blir miljöcertifierade, utrustas med el-bilspool och e-handelsannex för mottagande av paket och matvaror. 

Alla lägenheter kommer upplåtas med förtur för unga vuxna och förmedlas via kommunala köer.

 

Andreas Jennische

Nyhetschef

andreas.jennische@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

HyresrätterTrenum

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News