torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

Trendbrott – bopriserna sjunker för första gången på ett år

Publicerad: 21 juli 2021, 08:46

Robert Boije, chefsekonom på SBAB. Foto: Getty Images, SBAB

För första gången sedan april förra året sjönk de svenska bostadspriserna i juni. Allra störst är nedgången i Stockholm, enligt Valueguard. Robert Boije, chefsekonom på SBAB, spår samtidigt stabilitet framåt: ”Ingen jättedramatik väntar i höst”, säger han till Fastighetsnytt.

Ämnen i artikeln:

ValueguardRobert BoijeSBAB

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


Sedan pandemin slog till så har bostadspriserna skenat, men nu faller siffrorna för första gången på ett år, visar Valueguards junisiffror. 

– Marknaden brukar alltid vara lite mindre het under juni och juli. Det är ett normalt säsongsmönster, så man ska inte sätta i en alltför stor växel så fort man ser en liten tillbakagång på priser, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB, till Fastighetsnytt. 

Vad beror nedgången på?
– Det har varit en extrem uppgång under pandemin som inte kan förklaras med sjunkande räntor och stigande hushållsinkomster, utan snarare med att folk har prioriterat upp värdet av att bo bra. Nu talar mycket för att maxtaket har nåtts. 

Allra mest backar villapriserna i Stockholm där fallet var 1,3 procent, och 0,2 för bostadsrätter. Nedgången för bostadsrätter har fortsatt nedåt i juli och ligger nu på 1,2 procent. 

I Göteborg gick villapriserna ned med 0,1 procent i juni. Bostadsrättspriserna var stillastående, men har hittills i juli sjunkit med 1,3 procent jämfört med juni.

I Malmö gick index ned med 0,1 procent för bostadsrätter och var stillastående för villor. 

Hur ser prognosen framåt ut?
– Ingen jättedramatik väntar i höst, utan marknaden förblir nog stabil resten av året. Vi tror mer eller mindre på stillastående priser under hösten och eventuellt prisfall först nästa år. 

Det enda som enligt Robert Boije skulle kunna rucka på den prognosen är i princip att boräntorna stiger eller att pandemin tar slut och hushållen återgår till mer normala konsumtionsmönster där man prioriterar utlandsresor och allt annat före boendet.

Valueguard skriver att nedgången är på en halv procent i landet. Bostadsrättsindex stiger med 0,6 procent och villaindex med 0,4 procent justerat för säsongseffekter.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev