Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Tre procent bor i andrahand

Publicerad: 24 januari 2013, 12:52

Länsstyrelsen har publicerat en kartläggning av andrahandsmarknaden för bostäder i Stockholms län. Av rapporten framgår bland annat att upp till var femte hyreslägenhet kan vara uthyrd olovligen i andra hand.


Ämnen i artikeln:

Länsstyrelsen

– Andrahandsmarknaden behövs men bör bli tryggare, säger länsbostadsdirektör Maria Heymowska.

I dag bor cirka tre procent, eller närmare 50 000 människor, i andrahand. Det handlar bland annat om unga, studenter, till länet nyinflyttade, hemlösa och flyktingar.

– Några av de största bostadsföretagen i Stockholms län uppger att mellan tio och tjugo procent av deras lägenhetsbestånd är olovligen uthyrt i andra hand. Om det stämmer med verkligheten innebär det att tiotusentals redan utsatta människor har en extremt otrygg boendesituation, säger Maria Heymowska.

Länsstyrelsen lämnar i rapporten förslag på åtgärder, bland annat införandet av ett system för deponering av hyra vid tvist i samband med andrahandsuthyrning, samt en bättre fungerande andrahandsbostadsförmedling.

Fakta andrahandsmarknaden:

- Ungefär tre procent av länets invånare uppger att de bor i andrahand. Lika många bor inneboende och tillsammans utgör de två grupperna cirka hundra tusen människor. Det finns dock en risk att dessa siffror är underskattade, många som bor i olovligt uthyrda lägenheter är inte skrivna på adressen, har korta kontrakt och flyttar ofta. De kan därför vara svåra att nå med undersökningar.
- De största bostadsbolagen i Stockholms län uppskattar att mellan tio och tjugo procent av deras lägenhetsbestånd är olovligen uthyrt i andra hand.
- De som bor i andrahand är främst personer som är nya på bostadsmarknaden i Stockholms län: unga, studenter, tillfällig arbetskraft, till länet nyinflyttade, hemlösa och flyktingar. Gemensamt för många av dem är svag ekonomi, kort kötid hos bostadsförmedlingar och få referenser – faktorer som riskerar att utestänga människor från den ordinarie bostadsmarknaden.
- Länsstyrelsen föreslår i sin rapport att ett system för depositioner samt en förbättrad andrahandsförmedling av bostäder införs.

Läs rapporten

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Länsstyrelsen i Stockholms län

Ämnen i artikeln:

Länsstyrelsen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.