fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

Tech-bolag flyttar huvudkontoret på grund av bostadsmarknaden

Publicerad: 20 augusti 2020, 11:35

Gatuvy från stadsdelen Silicon Valley i San Francisco. Foto: Mostphotos

Mjukvaruföretaget Palantir har valt att flytta sitt huvudkontor från Silicon Valley i San Francisco på grund av stadens upptrissade bostadspriser. Även i Stockholm har bostadssituationen blivit ett problem för startup-scenen.

Ämnen i artikeln:

USABostadsrätterHyresrätter

AJ


Stadsdelen Silicon Valley i San Francisco i Kalifornien har blivit startup-världens epicentrum på grund av sin höga koncentration av tech-bolag och digitala kreatörer. Men på senare tid pratas det alltmer om att staden håller på att förlora i attraktivitet på grund av att bostadspriserna trissats upp till den grad att de börjar skrämma bort både bolag och unga entreprenörer. 

Läs även: Hyr ut till AI-startup i Göteborg

Den amerikanska nyhetssajten CNBC skriver att mjukvaruföretaget Palantir med 2 500 anställda nu väljer att flytta sitt huvudkontor från Silicon Valley till Denver i Colorado. Enligt bolagets vd Alex Karp så har Silicon Valley blivit en monokultur där intoleransen ökar och en av bolagets medgrundare Peter Thiel har förklarat i Wall Street Journal varför Silicon Valley spelat ut sin roll som en plats där startup-arbetare kan bo och leva:

”På det sätt som hyror och bostadspriser har slagit i taket på en rad platser dit människor kommer för att starta företag, är ett jättestort problem”.

Läs även: Han startar branschorganisation för proptech-aktörer

Liknande resonemang förs om Stockholm, där bostadsbristen och de höga priserna är ett problem för den startup-kultur som grott här under senare år. Urban Edenström, vd och grundare av Stronghold samt ordförande i Stockholms Handelskammare, sa i slutet på förra året att Stockholm inte är någon bra plats för en expansion av det nyligen sålda Datscha eftersom den svenska huvudstaden lider stor brist på både programmerare och bostäder.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev