Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Tar fram plan för bostadsförsörjningen

Publicerad: 18 januari 2018, 13:59

Turning Torso i Malmö.

För att upprätthålla den höga byggtakten har Malmö stad tagit fram en handlingsplan för bostadsförsörjningen fram till år 2022. Planen godkändes av stadsbyggnadsnämnden på torsdagen.


Ämnen i artikeln:

MalmöFastighetsmarknaden i SydsverigeMärta Stenevi

I planen konstateras att staden årligen investerar tre miljarder kronor  på bostäder, skolor, kollektivtrafik och cykelstråk. Man konstaterar även att det idag byggs i hela Malmö, men att det märks tydligast i Hyllie, Limhamn, Västra Hamnen och Sorgenfri och att Nyhamnen är näst på tur bland de stora utbyggnadsområdena.

– Att ha någonstans att bo är helt avgörande för att få resten av livet att fungera. Nu har vi en bra plan för hur staden ska arbeta, men för att nå hela vägen behövs ett stort mått av samarbete med de andra aktörerna på bostadsmarknaden, inklusive staten, säger Märta Stenevi (MP), kommunalråd och ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Samtidigt måste det till fler bostäder för unga, studenter och andra hushåll med låga inkomster. “Malmö stad försöker påverka utbudet genom det kommunala bostadsbolaget MKB, aktiv markpolitik och dialog med byggbranschen. Men insatserna kan också handla om att få människor i arbete och därigenom stärka förmågan att efterfråga en bostad – vilket i sin tur skapar en större marknad att bygga bostäder för”, skriver man.

– För att Malmö ska kunna växa hållbart och långsiktigt krävs nya grepp, samtidigt som det byggs i en takt som tillgodoser behovet av bostäder. Grunden är att alla Malmöbor ska ha ett eget hem och en väg är att fler fastighetsägare accepterar försörjningsstöd eller etableringsersättning som grund för hyreskontrakt., säger Sofia Hedén (S), vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.