torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

“Sverige – sämst på det hyrda boendet”

Publicerad: 1 december 2017, 09:16

Illustration: Petter Furå.

Det finns ingen annan jämförbar europeisk stad, förutom München i Tyskland, där det är svårare att hitta hyresrätter till rimliga priser än i Stockholmsregionen, vilket tyder på ett allvarligt systemfel. Det säger landstingsrådet Gustav Hemming.

Ämnen i artikeln:

RUFS 2050

Det finns ingen annan jämförbar europeisk stad, förutom München i Tyskland, där det är svårare att hitta hyresrätter till rimliga priser än i Stockholmsregionen, vilket tyder på ett allvarligt systemfel. Det säger landstingsrådet Gustav Hemming (C).

I fjol bräckte Stockholmsregionen för första gången RUFS-målet om att bygga nya bostäder då man färdigställde över 16 000 bostäder. Nu har siffran höjts till 22 000 bostäder per år fram till 2030, inte minst då antalet invånare väntas öka till 3,4 miljoner år 2050 – över en miljon mer än i dag.

Landstingsrådet Gustav Hemming (C) tycker samtidigt att det är djupt oroande att Sverige ligger i botten jämfört med övriga jämförbara europeiska städer när det gäller att hitta en bostad. Jämförelsen i RUFS-rapporten visar att det bara är svårare att hitta en bostad München än i Stockholm.

– Det är en allvarlig varning. Byggtakten har varit hög de senaste två åren. Men nu börjar marknaden visa tydliga tendenser på att det inte håller längre, vilket tyder på att det finns ett systemfel på den svenska bostadsmarknaden som måste lösas, säger han till Fastighetsnytt.

Hur får vi en bättre fungerande hyresmarknad? Hur säkerställer vi att olika grupper har möjlighet att komma in på bostadsmarknaden? Hur kan vi reformera systemet för att bygga bostäder till rimliga priser? Hur stödjer vi de svagaste grupperna? Det är några frågor Hemming ställer.

– Bostadsministern och riksdagspartierna måste våga ta sig an utmaningarna på bostadsmarknaden. Jag vill inte säga att det inte görs något, men vet samtidigt att situationen skrämmer iväg stora, snabbväxande företag som Spotify och Klarna som inte kan stanna i Stockholmsregionen om det inte finns bostäder.

Det är omöjligt för många företag att hitta bostäder för sina anställda. Det är nämligen inte alls självklart att ens en anställd som har ett välbetalt jobb och flyttar till Stockholm från Storbritannien, Norge eller Pakistan direkt vill köpa en bostadsrätt för fem miljoner kronor och ta den risken som ligger i det, menar Hemming.

– Det här gör det svårare för bolagen att rekrytera de personer som behövs mest. I andra änden av skalan har vi alla som redan arbetar i Stockholm, men har långa restider eftersom de inte har råd att bo i staden.

Föreslår du att man ska bygga fler billiga hyreslägenheter i city?
– Jag föreslår att man ska reformera hyressättningssystemet. Jag tycker inte att man över en natt ska gå över till marknadshyror, men tycker att man ska öppna upp nya bostäder för det.

Han efterfrågar även modeller för att ytterligare främja andrahandsuthyrning och ägarlägenheter och tycker att Sverige måste bli bättre på att stödja unga och andra personer med låga inkomster för att de också ska få chansen att komma in på bostadsmarknaden.

– Norge och Storbritannien jobbar med att stödja subventionerade lån och förmånligt bostadssparande som gör det enklare för människor att äga en bostad. Man kan även titta på social housing och bostadsavdrag för grupper med låga inkomster.

Många är kritiska mot social housing, men du är alltså öppen för den lösningen?
– Jag är ingen nationell politiker och det är egentligen riksdagens ansvar. Jag kan bara konstatera att något måste göras och att vi behöver en fungerande hyresmarknad i Stockholm. Det är jag helt övertygad om när jag tittar på utvecklingen.

Marknadshyror, som nämndes tidigare, har enligt vissa dock tendens att dra upp hyresnivåerna ytterligare och frågan är om det är rätt väg att gå i en tid då många redan går på knäna. Gustav Hemming säger att det kanske inte löser alla problem, men att det kan vara en möjligt dellösning som gör att Stockholm inte förlorar stora viktiga bolag som Spotify.

– Jag säger inte att vi ska införa marknadshyror på hela beståndet, men där det behövs. Sedan krävs det annat för att lösa problem som låginkomsttagare möter, som bostadsbrist, trångboddheten och långa resvägar.

Han påpekar att stora delar av beståndet redan består av bostäder som påverkas av marknadsvärdet i större utsträckning och det är dagens andrahandsmarknad som har väldigt höga hyror.

– Det beror på det snäva utbudet och att handeln ofta sker illegalt, vilket också pekar på ett systemfel.

Tanken med hyresrätten är att ju det ska både vara lätt att flytta in och lätt att flytta ut, men det har blivit allt svårare eftersom antalet hyresrätter har minskat markant i Stockholmsregionen.

– Inget av det stämmer med dagens hyresmarknad. Man kan inte hitta en bostad fort och det är dumt att flytta ut om man väl hittat en, med tanke på att en hyresrätt har ett så högt andrahandsvärde.

Det bromsar rörligheten på marknaden. Gustav Hemming ser inte det här som en höger eller vänsterpolitisk fråga, utan tycker snarare att det handlar om att värna om hyresrätten.

– Om man inte gör det så kommer det att fortsätta att vara mindre attraktivt att bygga hyresrätter jämfört med bostadsrätter och vi vill ju ha olika upplåtelseformer och en social blandning. Bostadsministern och riksdagspartierna måste lösa frågan.

Teresa Ahola

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev