Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Svårighet att låna stor fråga på Mipim

Publicerad: 7 mars 2012, 11:00

Foto: Mattias Fröjd

Svårigheten att låna pengar är det enskilt största hindret för en återhämtning på den europeiska fastighetsmarknaden.


Ämnen i artikeln:

Mipim

Svårigheten att låna pengar är det enskilt största hindret för en återhämtning på den europeiska fastighetsmarknaden. Det framkommer av en undersökning som CB Richard Ellis presenterade under onsdagsförmiddagen på den stora fastighetsmässan Mipim i Cannes. När det gäller sekundära fastigheter med refinansieringsbehov kan det bli fråga om en ny prissättning för att komma ur situationen.

Nästan en av tre investerare som tillfrågats i undersökningen Real Estate Investors Intentions Survey pekar på svårigheten med att få låna som det stora problemet idag. Hos 43 procent av de svarande påverkade lånesituationen investeringarna. Detta antingen på grund av att de inte kunde låna till förvärv av den typ av fastighet de hade planerat eller på grund av att lånevillkoren gjorde den planerade investeringen olönsam.

Fastighetsnytt träffade Peter Damesick, Chefekonom EMEA på CBRE på Mipim, och frågade om han ser refinansiering som ett allvarligt problem idag.

– Omfattningen av de lån som mognar och behöver refinansieras, i nominella termer, är substantiell och en utmaning. Men vad som händer och vad vi kommer att få se är att banker fortsätter att förlänga lån, även om det inte sker i riktigt samma omfattning som tidigare.

Enligt Peter Damesick är det på marknaden för sekundära fastigheter som det verkligen finns ett problem. Där finns det inte lån tillgängligt för refinansiering.

– Den enda vägen ut på den delen av marknaden är en ny prissättning av dessa tillgångar för att därigenom erbjuda en effektiv avkastning till köparna. Vi börjar se detta på en del marknader och jag tror att det är vad som kommer att hända framöver, säger Peter Damesick.

Enligt mässans tidning Mipim News hävdar Corestate Capital och EBS REMI att problemlånen på fastighetsområdet i Europa uppgår till 750 miljarder euro. Av dessa ska 250 miljarder finnas enbart i Tyskland.

Daniel Bergstrand/Mattias Fröjd

Ämnen i artikeln:

Mipim

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.