Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Studenter – kassakor för storstäderna

Publicerad: 24 juni 2015, 12:50

Illustration: Petter Furå.

Storstadsregioner som Stockholm tjänar årligen 6,9 miljarder kronor på de studenter som bor där, visar en ny rapport från Studentbostadsföretagen och SSSB. En förutsättning för att studenterna ska kunna bidra till tillväxten är dock att de ska kunna bosätta sig på den ort där de studerar.


Ämnen i artikeln:

StudentbostadsföretagenStudentbostäderSSSB

– Rapporten visar utan tvekan att studenter är en ytterst lönsam grupp för orden de studerar på, om de bara kan flytta dit. Tyvärr är bostadsbristen för studenter ett centralt problem som helt enkelt riskerar att påverka tillväxten negativt i Stockholmsregionen, vilket i allra högsta grad visar på vikten av att öka byggnationen av studentbostäder, säger Ingrid Gyllfors, vd på Stockholms Studentbostäder.

“Byggandet tvärdog 2008”
Den sammantagna intäkten för kommunerna i storstadsregionerna är 88 000 kronor per år och student, bara genom att ha studenten boende i regionen. Rapporten visar att studenterna är lönsamma redan under studietiden genom exempelvis konsumtion och de anslag som studenterna bidrar med till lärosätena.

– Det viktigaste är att öka nyproduktionen så att den åtminstone närmar sig det faktiska behovet. Byggandet tvärdog efter 2008, samtidigt som antalet studenter ökade. För att komma till rätta med byggtakten krävs en variation av åtgärder med det gemensamt att de har studentbostadens förutsättningar i centrum. Det gäller att ha ett helhetsperspektiv med allt från planering och fördelning av studieplatser, till att se över reglerna som omgärdar byggandet. Men även de ekonomiska förutsättningarna som gäller för förvaltning och nyproduktion av studentbostäder behöver ses över, säger Martin Johansson, generalsekreterare på Studentbostadsföretagen.

Nyproducerade lägenheter är ofta dyra, vilket kan ställa till med problem för studenter. I en intervju med Fastighetsnytt tidigare i år sa Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård följande angående studentbostäder i Stockholm:

– Även om man kan tycka att det är mycket man betalar för studentlägenheter, så finns det en viss typ av subvention av studentlägenheter. I vårpropositionen fanns det också förslag på att man skulle få en viss typ av ersättning om man bygger upp till 35 kvadratmeter.

Går miste om samhällsutveckling
En morot till att bygga fler studentbostäder är att städer som har studenter också ökar sin attraktionskraft och får andra att vilja flytta dit, visar rapporten. Enligt den gör de 80 000 studenterna i Stockholm att ytterligare 1 000 personer flyttar dit eller föds i regionen varje år. Slutsatsen är att studenter är en lönsam grupp för regioner som vill växa på både lång och kort sikt.

– Storstadsregioner med studentbostadsbrist riskerar helt enkelt att studenter väljer andra studieorter. Det innebär att regionen går miste om avgörande samhällsutveckling men även rena pengar som studenterna tillför redan under studietiden, säger Martin Johansson.

fakta studentbostäder1

Här kan du läsa rapporten i sin helhet.

Maria Nordlander

Källa: Bostadsföretagens rapport ”Studentbostäder – en förutsättning för tillväxt”

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.