Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Studentbostäder – ett återkommande problem

Publicerad: 2 maj 2011, 22:00

Varje år i augusti pratas det om tältande studenter och ett enormt behov av bostäder. Sittande parti lovar bättring och nya lösningar. Men efter några veckor tystnar debatten och studenterna ser ut att ha hittat tak över huvudet. Vad det faktiska behovet av studentbostäder är ser inte ut att ha ett enkelt svar.


Ämnen i artikeln:

Prime LivingStudentbostäder

Varje år i augusti pratas det om tältande studenter och ett enormt behov av bostäder. Sittande parti lovar bättring och nya lösningar. Men efter några veckor tystnar debatten och studenterna ser ut att ha hittat tak över huvudet. Vad det faktiska behovet av studentbostäder är ser inte ut att ha ett enkelt svar.

– Behovet av bostäder är jättesvårt att bedöma, det finns många olika indikatorer. Att sätta en exakt siffra är komplicerat, säger Maria Pleiborn, seniorkonsult och demograf, WSP Analys & Strategi.

Andra tycker att behovet kan göras tydligt. Enligt Oscar Lavelid, ordförande Studenternas centralorganisation, SSCO, behövs det ytterligare 8000 studentlägenheter.

– Målsättningen är att det ska finnas studentbostäder till cirka 30 procent av de som studerar på universitet och högskola. I Stockholm innebär det 20 000 lägenheter. Idag finns det bara 12 000, säger han.

Även Stiftelsen Stockholms Studentbostäder, SSSB, identifierar ett stort behov.

– Folk löser det akuta problemet genom att till exempel bo hemma hos föräldrar eller på soffor. Det finns också ett stort problem med olagligt dubbelboende, säger Karin Strömberg Ekström, chef boservice, SSSB.

För ett år sedan stod 60 000 personer i kö hos SSSB, men med skärpta krav på att vara antagen till utbildning för att stå kvar sjönk siffran drastiskt.

– De 20 000 personer som står i vår kö är ju faktiskt aktiva studenter, så vi har anledning att tro att alla köande är i verkligt behov av lägenhet, säger Karin Strömberg Ekström, chef boservice, SSSB.

Färre utländska studenter

När det i höst för första gången kommer att kosta för utländska studenter att studera i Sverige avmattas söktrycket, frågan är då hur det påverkar bostadssituationen. Siffror från Verket för högskoleservice, VHS, visar en markant skillnad i antalet sökande och antagna utländska studenter till de svenska lärosätena. Det är i år 14 526 färre utländska studenter antagna på internationella kurser och masterutbildningar i landet totalt, en minskning med 58 procent. I Stockholm är motsvarande siffra 55 procent. Från 3729 antagna hösten 2010 till 1667 hösten 2011.

Men de internationella studenterna ser inte ut att påverka behovet av nya studentlägenheter i någon större utsträckning.

– Vi tror inte att vi kommer att se någon stor skillnad i tryck hos oss, vi har så många icke internationella studenter, som behöver boende. Kötiden kan komma att sjunka något och det kanske blir aningen enklare för övriga studenter, säger Karin Strömberg Ekström.

Prognosen för byggande

I valrörelsen 2010 presenterade Moderaterna ett så kallat studentpaket som innehöll löften om 4100 studentbostäder fördelade på tio olika projekt. Men under 2010 färdigställdes endast 84 stycken, varav 63 nybyggda vid telefonplan och ytterligare 21 ombyggda.

I Spånga ser det ändå ut att finnas hopp för de köande. 1 500 studentlägenheter planeras på industriföretaget Sun Chemicals gamla mark. Men först måste den förorenade marken saneras. Byggbolaget Prime Living vill bygga 1 500 små ettor, på cirka 25 kvadratmeter, i hus som är mellan fyra och tio våningar höga. Nyligen beslutade stadsbyggnadsnämnden att planarbetet kan börja och lägenheterna väntas stå klara om cirka två år om ingen överklagar.

På andra ställen går det sämre. Projektet Akka i Alvik som handlar om ett lägenhetshotell som skulle byggas om till studentbostäder har ändrat riktning. Byggherren i fråga ändrade sig och ville behålla hotellet och bara göra ett fåtal studentlägenheter. Det innebär en minskning av det utlovade antalet studentbostäder från cirka 100-120 stycken till cirka 35 stycken studentbostäder.

Matilda Lann

matilda.lann@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.