Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Storsatsar på micro-living i Norden

Publicerad: 13 juni 2019, 09:18

Visionsbild av Transformerverkstaden i Hammarby Sjöstad. Bild: Aberdeen Standard.

Ett joint venture mellan Aberdeen Standard Investments och det svenska bolaget Ailon Group har för närvarande 2 000 micro-living lägenheter under planering och utveckling i större nordiska städer och planerar för ytterligare 3 000 enheter över de kommande tre åren.

Ämnen i artikeln:

MicrolivingAberdeen Standard InvestmentsAilon Group

Ett joint venture mellan Aberdeen Standard Investments och det svenska bolaget Ailon Group har för närvarande 2 000 micro-living lägenheter under planering och utveckling i större nordiska städer. Man planerar för ytterligare 3 000 enheter över de kommande tre åren.

Det framgår av pressmeddelande från Aberdeen Standard där man vidare skriver att majoriteten av lägenheterna kommer att färdigställas under de kommande två åren.

Lägenheterna är avsedda för studenter, unga i arbetslivet och som företagsbostäder. Utöver boendet kommer det att finnas tillgång till co-working ytor samt andra sociala ytor. Alla bostäder kommer att utvecklas i nära anslutning till kollektivtrafik.

Cirka hälften av de 2 000 enheter som nu är under utveckling är belägna i Sverige, exemplevis i Hammarby Sjöstad, på den fastighet som Aberdeen och Ailon köpte av Ikano Bostad och Skanska hösten 2018, i Sorgenfri i Malmö samt i Kista.

– Det råder stor efterfrågan på ytor i nordiska städer och micro-living är ett bra sätt för oss att tillhandahålla kvalitetsbostäder som folk har råd med, med faciliteter som folk vill ha och i områden där folk vill bo, säger Christian Schjødt-Eriksen, fund manager på Aberdeen Standard.

Jacob Cronstedt, en av grundarna till Ailon Group, konstaterar att micro-living har blivit en integral del i institutionella investerares kapitalallokering i Europa och att det finns en stor efterfrågan efter sådana produkter i Norden.

– Sociala och demografiska ändringar och mer flexibla arbetsförhållande reflekteras just nu starkare i tillgångsklassen micro-living än i någon annan bostadstrend. Efterfrågan efter att bo mer yteffektivt ökar stadigt, säger han.

Sverrir Thór

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev