fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

Storbanken höjer prognosen – bostadspriserna har fallit färdigt

Publicerad: 21 augusti 2023, 08:37

Handelsbankens seniorekonom Helena Bornevall lyfter prognosen för bostadspriserna.

Foto: TT, Pressfoto

Handelsbanken drar upp sin prognos för bostadspriserna och tror inte längre på något ytterligare prisfall. Men de högre bolåneräntorna gör att priserna endast ökar svagt de kommande åren.

Ämnen i artikeln:

SvepetHandelsbankenbostadspriser

Johan Bahlenberg

johan.bahlenberg@bbm.bonnier.se


Bostadspriserna har stabiliserats i år efter raset i fjol, fortsatta räntehöjningar till trots. Handelsbanken ändrar nu sin prognos och spår att bostadspriserna fallit klart för den här gången.

"Vi höjer vår prognos för bostadsprisutvecklingen och räknar inte med något ytterligare prisfall. Samtidigt räknar vi med att det höga kostnadstrycket fortsätter tynga hushållen och att bostadspriserna kommer öka långsammare än inkomsterna de närmaste åren", skriver bankens seniorekonom Helena Bornevall i en analys.

Läs mer: Här är dolda hyreschocken – kraftigt höjda nyproduktionshyror i Stockholm

Handelsbankens tidigare prognos var att bostadspriserna totalt skulle falla med 20 procent från toppen, baserat bland annat på historiska samband mellan räntehöjningar och bostadspriser samt en förväntan om att bostadssäljarna skulle tvingas sänka sina prisförväntningar till följd av det stora antalet bostäder till salu.

Rekordhögt utbud av lägenheter till salu på Hemnet.

Bostadsprisrna har nu som mest varit ned med 14 procent och repat sig till en nedgång om 12 procent i juli, enligt data från Valueguard. Handelsbanken tror också att prisfallet inte heller blir större.

Helena Bornevall konstaterar att aktiviteten på bostadsmarknaden slutat att minska och bankens bedömning är att bolåneräntorna visserligen väntas stiga en bit till, men att de ändå är nära nivåer som kan ses som långsiktigt stabila. Detta talar för att den stabila trenden på bostadsmarknaden kan fortsätta. Men något nytt prisrally ligger inte i korten.

"Högre boendekostnader talar för en långsam återhämtning till tidigare toppnivåer och att vi får se en försiktig utveckling av bostadspriserna i förhållande till hushållens inkomster de kommande åren", skriver Helena Bornevall.

Läs mer: Analytiker: Därför är Heimstaden inget nytt SBB

På nyproduktionsmarknaden är läget delvis ett annat. Här har priserna inte kommit ned som på andrahandsmarknaden, men aktiviteten är mycket låg och bostadsutvecklarna har dragit hårt i bromsen.

"På nyproduktionsmarknaden ser byggutsikterna fortsatt dystra ut och vi räknar med att priserna på dessa kommer tvingas ned något från dagens nivåer", skriver Helena Bornevall.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev