Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Stora skillnader i fjärrvärmepriser

Publicerad: 25 september 2012, 06:06

Under den senaste tioårsperioden har fjärrvärmebolagen höjt priserna med 42 procent visar den årliga Nils Holgerssonundersökningen. Högsta priset i landet har Hammarö Energi AB medan det lägsta priset finns hos Luleå Energi AB.


Ämnen i artikeln:

Nils Holgersson-undersökningen

I Nils Holgerssonundersökningen presenteras förändringarna i priset på fjärrvärme 2011-2012. Högsta priset i landet har Hammarö Energi AB med 1012 kr/MWh. Det är mer än dubbelt så mycket som lägsta priset som finns hos Luleå Energi AB med 453 kr/MWh. I genomsnitt har fjärrvärmepriserna ökat med 3,4 procent det senaste året.

Fjärrvärmebolagen har i 24 av landets kommuner höjt sina priser med mer än 30 procent mellan 2007-2012. Två bolag, Hammarö Energi AB och Falkenberg Energi AB – som hade högst pris i förra årets jämförelse – har dessutom i år spräckt tusenkronorsvallen per MWh.

Den sammanlagda prisökningen de senaste tio åren (2003-2012) är 42 procent.
– Trenden är tydlig även i årets undersökning. Den visar att priserna på fjärrvärme fortsätter höjas mer än konsumentprisindex, säger Per Holm, ordförande i Nils Holgersson-gruppen.

– Det är också tydligt i årets undersökning att i de kommuner där det finns en politisk vilja att hålla nere kostnaderna, så är prisnivån lägre, säger Per Holm.

Regeringen har uttalat att konsumentens ställning på fjärrvärmemarknaden bör stärkas och har därför tillsatt en utredning som syftar till att skydda konsumenten från oskäliga prishöjningar. Våren 2013 ska utredningen vara klar.
Kommuner med högst fjärrvärmekostnad i landet

1. Hammarö 101,2 öre/kWh inkl moms

2. Falkenberg 100,7 öre/kWh inkl moms

3. Aneby 98,0 öre/kWh inkl moms

4. Munkedal 98,0 öre/kWh inkl moms

5. Bräcke 96,3 öre/kWh inkl moms

Kommuner med lägst fjärrvärmekostnad i landet

1. Luleå 45,3 öre/kWh inkl moms

2. Boden 54,7 öre/kWh inkl moms

3. Piteå 57,5 öre/kWh inkl moms

4. Ljungby 58,5 öre/kWh inkl moms

5. Skövde 59,4 öre/kWh inkl moms

Fakta om undersökningen:
I Nils Holgersson-undersökningen ”flyttas” en flerbostadsfastighet genom landet och kostnaderna för el och fjärrvärme, sophämtning, vatten och avlopp jämförs. Årets resultat presenteras i omgångar.

Organisationerna bakom undersökningen:
Fastighetsägarna Sverige, HSB:s Riksförbund, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och SABO. EKAN Gruppen gör faktainsamling, sammanställning och analys av materialet. Prisjämförelser mellan kommuner samt mellan leverantörer finns på www.nilsholgersson.nu

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Hyresgästföreningen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.