Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Stor osäkerhet kring bostadspriser

Publicerad: 4 april 2012, 10:26

Enligt Nordeas undersökning om boendeekonomi är hushållen är splittrade kring både bostadspriserna och bostadsräntornas utveckling de närmaste 12 månaderna och föredrar att dela upp bolånen på olika bindningstider.


Ämnen i artikeln:

Nordea

Det råder stor osäkerhet bland hushållen när det gäller vad vi tror om bostadsprisernas utveckling de närmaste 12 månaderna. Drygt en fjärdedel, 26 procent, tror att bostadspriserna kommer att öka, medan 30 procent tror det motsatta. Majoriteten tror att priserna kommer vara oförändrade.

– Regionalt finns det också skillnader kring vad vi tror om prisutvecklingen på bostadsmarknaden. Den som står inför en bostadsaffär bör undersöka prisutvecklingen på den aktuella orten för att skapa sig en känsla för utvecklingen, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

Det finns också många olika uppfattningar om den framtida utvecklingen av boräntorna. Lika många av de intervjuade tror att räntorna ska gå upp, ner och vara oförändrade. En tredjedel, 30 procent, skulle välja att dela upp sitt lån på olika räntevillkor om man skulle ta ett bostadslån idag, medan 22 procent skulle välja den kortaste bindningstiden på tre månader.

– De senaste årens turbulens på finansmarknaderna har lärt oss att utvecklingen snabbt kan vända, säger Ingela Gabrielsson.

Så många som 77 procent tror att andra hushåll har för stora lån men de flesta är nöjda med sin egen situation. Bara 10 procent tycker att de själva har för stora lån.

– Det här resultatet tycker jag är intressant. Här finns det anledning att fundera över varför vi tror att andra hushåll har för stora lån, men inte vi själva, säger Ingela Gabrielsson.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Nordea

Ämnen i artikeln:

Nordea

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.