Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Bostäder

Stor andel utländskt ägande av svenska fastighetsaktier

Publicerad: 9 Juni 2014, 13:00

Foto: Sverrir Thór

En fjärdedel av allt det kapital som ligger bundet i de börsnoterade svenska fastighetsbolagens aktier tillhör utländska investerare. Dessa ägde vid första kvartalets slut fastighetsaktier till värde av 45,2 miljarder kronor samtidigt som det sammanlagda marknadsvärdet av svenska fastighetsaktier uppgick till 184,4 miljarder.


Ämnen i artikeln:

OMXVictoria Park FastigheterWihlborgs FastigheterCastellum

Det visar Fastighetsnytts sammanställning av siffror från SIS Ägarservice och börsdata.

Sett till enskilda fastighetsbolag så är den utländska ägarandelen störst i Castellum där 55,7 procent av kapitalet ägs av utländska ägare och därefter kommer Fabege med en utländsk ägarandel på 41 procent och Wihlborgs. Utländska investerare äger 38,9 procent av det skånska fastighetsbolaget. Fjärde bolaget som har en utländsk ägarandel över 30 procent är Kungsleden där 33,2 procent ägs av utlänningar. Minst intresse från utlandet röner FastPartner, som ägs till 4,2 procent av utländska investerare.

Tittar man på det investerade beloppet istället för andelen aktier är Castellum alltjämt det bolag som är mest populärt utomlands. Utländska investerare har investerat 10,3 miljarder kronor i bolaget, det vill säga 22,7 procent av det kapital som har investerats i svenska fastighetsaktier. Närmast därefter kommer sedan Hufvudstaden, 6 miljarder kronor, och Fabege, 5,7 miljarder kronor. I botten på den listan sitter Victoria Park, där investerare utomlands har investerat 102,4 miljoner kronor.

I Fastighetsnytts sammanställning har alla noterade aktieserier och -slag inkluderats, det vill säga stamaktier samt preferensaktier och sammanställningen baseras på ägarbild och rådande aktiekurs den 31 mars. Aktieserier som inte är noterade, som exempelvis Wallenstams och Balders A-aktier har av naturliga skäl inte tagits med. Sammanställningen bygger på de bolag som är listade på börsens huvudlista.

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.