Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Stockholmshus prioriteras i Östberga

Publicerad: 29 maj 2017, 12:21

Inom det rödmarkerade området ska bostäderna byggas. Bild: Stockholms stad.

Allmännyttiga Svenska Bostäder får en markanvisning för 220 nya hyresrätter i Östberga utanför Stockholm. Husen ska byggas inom ramen för stadens koncept “Stockholmshus”.


Ämnen i artikeln:

Stockholms stadSvenska Bostäder

Allmännyttiga Svenska Bostäder får en markanvisning för 220 nya hyresrätter i Östberga utanför Stockholm. Husen ska byggas inom ramen för stadens koncept “Stockholmshus”.

Markanvisningen gäller fastigheterna Familjen 3, Årsta 1:1 och Familjen 1 – där Svenska Bostäder redan innehar tomträtt. Området ingår i det programarbete som stadsbyggnadskontoret leder för Östberga, där anvisningen är den första som görs.

Inom samma område har bland annat Einar Mattsson, Riksbyggen och Botrygg sökt markanvisningar. Sedan Östberga förtätades i början av 2000-talet har inga markanvisningar gjorts (om man bortser från Årstafältet som ligger i anslutning).

Då anvisningen gäller så kallade Stockholmshus har får delprojektet en prioriterad tidplan. Kontoret föreslår därför att den föreslagna markanvisningen tas innan programmet för Östberga har antagits och innan ett samlat inriktningsbeslut kopplat till Östbergaprogrammet kan tas. Programmet för Östberga beräknas gå på samråd i början av juni 2017.

Att planera för de så kallade Stockholmshusen, där tanken är massproducera hyresrätter och därmed sänka produktionskostnaderna med 25 procent, är ett prioriterat mål för staden. Övergripande finns ett mål om att ha byggstartat upp till 5 000 Stockholmshus innan år 2020.

Mot bakgrund av detta planerar bolaget sin byggstart till år 2019 och första inflyttning bedöms till år 2021.

Beslut i ärendet fattas på exploateringsnämndens nästa sammanträde den 8 juni.

Maria Nordlander

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.