fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

Stockholmshem missar byggmål

Publicerad: 27 augusti 2018, 12:28

För tunn projektportfölj. Det är skälet till varför Stockholmshem missar målet om att bygga tusen bostäder fram till nästa år, enligt styrelsens protokoll. “Det har vi flaggat för från första början”, säger bolaget.

Ämnen i artikeln:

Sveriges AllmännyttaStockholms stadStockholmshemHyresrätter

För tunn projektportfölj. Det är skälet till varför Stockholmshem missar målet om att bygga tusen bostäder fram till nästa år, enligt styrelsens protokoll. “Det har vi flaggat för från första början”, säger Patrik Andersson, bolagets chef för bygg och teknik.

Trots akut bostadsbrist tvingas den rödgrönrosa majoriteten i Stockholmshem backa från sitt löfte om att bygga minst tusen bostäder i allmännyttan fram till år 2019. Något som får oppositionen att ryta till.

“En fortsatt hög byggtakt är nödvändig för att människor ska kunna bosätta sig i Stockholm och för en ökad tillväxt. Vi anser därför att det är beklagligt att majoriteten inte når upp till målsättningen om antalet färdigställda bostäder under 2018”, skriver flera styrelsemedlemmar i ett protokoll.

Meningen är att Stockholmshem, Familjebostäder och Svenska Bostäder tillsammans ska påbörja bygget av cirka 3 000 bostäder fram till år 2019.

– Det innebär att vi ska bygga tusen bostäder var. Vi har från första början flaggat för politikerna att vi inte klarar av målet, säger Patrik Andersson, chef för bygg och teknik på Stockholmshem.

Han tror i stället att bolaget kommer att bygga cirka 600 bostäder i år och 800 nästa år, men tillägger att Familjebostäder och Svenska Bostäder kommer att nå det satta målet.

Varför gör inte ni det?
– Vi har inte den projektportfölj som krävs för att bygga tusen bostäder fram till 2019. Vi behöver hjälp av staden, för att få fler markanvisningar.

Högkonjunkturen har resulterat i skyhöga markpriser i Stockholm, vilket gör att Stockholmshem inte längre kan köpa mark och bygga en hyreslägenhet utan att det blir en förlustaffär, enligt Andersson.

– Konkurrensen om marken är rekordhög.

Men ni äger väl egen mark?
– Vi äger ingen råmark, utan den mark som våra 800 byggnader, 27 000 lägenheter, står på. Vi byggstartar två projekt på egen mark i år, men snart börjar marken ta slut.

Förra året fick bolaget omkring 700 byggrätter i markanvisning av staden, och de senaste sex åren har bolaget byggt omkring 500 bostäder per år, enligt Andersson.

– För att dubblera byggandet måste vi även dubblera projektportföljen. Vi behöver minst 8 000 möjliga objekt för att kunna bygga tusen bostäder.

Styrelsen räknar med att målet om tusen bostäder kan nås först 2021 och flaggar för att staden riskerar att drabbas av “en kostnadsexplosion” om räntorna höjs eftersom upplåningen fördubblats sedan 2012.

“Prognosen i de finansiella månadsrapporterna visar att majoriteten kommer att låna omkring en miljard kronor i månaden, med följd att kommunkoncernens skuldbörda fördubblas till 50 miljarder kronor vid utgången av innevarande mandatperiod”.

– Det handlar inte bara om bostäder. Staden investerar även 10 miljarder kronor på Slussen och driver en mängd andra projekt, säger Patrik Andersson.

Däremot investerar Stockholmshem cirka 1,2 miljarder kronor per år på nyproduktion, vilket ökar belåningsgraden, fortsätter han.

– Vi behöver se över våra kostnader och vakansgrader för att skapa ett kassaflöde som är mindre beroende av lån, då vi inte säljer utan lånar för att bygga nytt. Vi lånar ungefär en miljard kronor per år för nyproduktion.

Byggmålet för Stockholmshusen, den rödgrönrosa majoritetens koncept för att pressa byggkostnader och byggstarta cirka 3 500–5 000 billiga hyresrätter i Stockholm fram till 2020, ser dock ut att gå i hamn.

– Där har vi, Svenska Bostäder och Familjehus redan fått markanvisningar för 3 700 bostäder. Det målet känns mer realistiskt.

Teresa Ahola

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev