Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Stockholm ute ur bubbelzonen enligt UBS

Publicerad: 3 oktober 2018, 05:19

Stockholms bostadsmarknad är övervärderad och det finns tecken på större obalanser i marknaden men dock inte en risk för bubbla. Det framgår av schweiziska bankjätten UBS årliga fastighetsbubbleindex.


Ämnen i artikeln:

UBS

Stockholms bostadsmarknad är övervärderad och det finns tecken på större obalanser i marknaden men dock inte en risk för bubbla. Störst risk för bubbla finns i Hong Kong och München med Amsterdam och London som närmaste europeiska städer i riskzonen.

Det framgår av schweiziska bankjätten UBS årliga fastighetsbubbleindex som man presenterade i en rapport i dagarna. Där konstaterar bankens analytiker att bostadspriserna i Stockholm fallit det senaste året.

”Efter flera år av överdriven stegring inleddes en korrigering i Stockholm då skärpta amorteringsregler kylde ner efterfrågan vilket ledde till att staden föll ur bubbelzonen,” skriver man.

Enligt UBS beräkningar får Stockholm indexvärdet 1,45 vilket innebär en ganska rejäl övervärdering men för att finnas i riskzonen för en bubbla krävs 1,5. Hong Kong har 2,03 och München 1,99.

Vidare skriver UBS i rapporten att inflationsjusterade priser stigit med 60 procent mellan 2007 och 2017, och steg därmed betydligt snabbare än löner och hyror.

Boomen kan härledas till en tydlig befolkningsökning i stadens centrala delar men priser har fallit sedan mitten av förra året och är nu 7 procent lägre än toppnoteringarna, trots fortsatt attraktiva finansieringsförhållanden. Korrigeringen verkar vara en direkt följd av en överdriven prisstegring de senaste åren, som ansträngde överkomlighet och triggade skärpta amorteringskrav,” skriver man i rapporten.

Noterbart är att av städer som undersökningen omfattar är förhållandet mellan bostadspriser och inkomst är bland de lägsta i Stockholm. Enligt UBS beräkningar tar det sex år för en välkvalificerad tjänsteman att arbeta ihop tillräckligt pengar för att köpa en 60 kvadratmeter stor lägenhet i centralt läge. Jämförelsevis tar det över 20 år i Hong Kong och 15 år i London. Å andra sidan motsvarar priset på en lägenhet i Stockholm cirka 32 årshyror i en lägenhet av samma storlek, vilket är i det högre häradet. Högst är Zürich med 36 år medan bostadspriserna i Chicago (som enligt UBS har en kraftigt undervärderad bostadsmarknad) motsvarar 12 årshyror.

Källa: UBS.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

UBS

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.