tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

Stockholm testar nytt i Skärholmen

Publicerad: 1 november 2016, 14:53

Skärholmen idag. Foto: Lennart Johansson/Stockholms stad.

I projektet ”Fokus Skärholmen” vill Stockholms stad utveckla en ny metod för att ta fram större och mer generella detaljplaner. I ett svep får fem bolag nu markanvisningar för totalt 750 bostäder i stadsdelen söder om staden. Bolagen ska sedan fungera som “ankarbyggherrar” för resten av utvecklingen.

Ämnen i artikeln:

SkärholmenFokus SkärholmenStockholm

I projektet ”Fokus Skärholmen” vill Stockholms stad utveckla en ny metod för att ta fram större generella detaljplaner. I ett svep får fem bolag nu markanvisningar för totalt 750 bostäder i stadsdelen söder om staden.

Den nya metoden, i vad staden kallar ”pilotprojekt” går ut på direktanvisningar efter ett så kallad ”jämförelseförfarande”. I Skärholmen ska totalt 4 000 nya bostäder byggas de närmsta åren.

Vid exploateringsnämndens nästa möte den 10 november ska fem bolag direktanvisas 150 bostäder var inom ramen för Fokus Skärholmen. De fem är Byggnadsfirman Erik Wallin, HSB Bostad, Primula Byggnads, SKB och ByggVesta.

De fem har valts ut som vad staden kallar ”ankarbyggherrar”. Det innebär att dessa kommer att företräda övriga byggherrar i den första delen av planprocessen. Tanken är att man ska jobba med större och mer flexibla detaljplaner, där man vill testa om det går att markanvisa på en färdig detaljplan, istället för att skräddarsy en detaljplan för en specifik byggherre.

Ankarbyggherrens uppgift är att ”företräda det allmänna byggherreintresset och säkerhetsställa ett genomförande av detaljplanen fram till detaljplanens samråd”.

4 000 bostäder i detaljplan 2018
Varje byggherre ska alltså själva bygga 150 bostäder, men i deras områden ska fler byggas. I byggnadsfirman Erik Wallins område ska upp till 300 bostäder byggas.

HSB Bostads område omfattar mellan 1 000 och 1 500 bostäder. I Primula Byggnads, SKB:s  och Byggvestas respektive områden ska upp till 1 000 bostäder byggas.

Efter samråd ska övriga lägenheter i respektive område sedan markanvisas, då ska även ett inriktningsbeslut för varje område fattas.

Syftet med den för Stockholm nya metoden är att öka volymen i bostadsbyggandet, minska detaljstyrningen i detaljplanerna och skapa snabbare planprocesser. Det var i samband med den senaste budgeten som Stockholmspolitikerna valde att testa att jobba med större detaljplaner, där man bland annat hämtat inspiration från Uppsala.

Målet är att ha antagit detaljplaner för 4 000 nya bostäder under 2018. Projektet som helhet beräknas vara klart inom en 10-årsperiod.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev