onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

Stigande villapriser i juni: "Prisstabiliseringen fortsätter"

Publicerad: 7 juli 2023, 04:00

Joakim Lusensky, Mäklarsamfundet.

Foto: Roland Magnusson, pressfoto

Villapriserna stiger i juni medan bostadsrättspriserna är stabila, enligt Svensk Mäklarstatistik. Samtidigt är det fortsatt få försäljningar.

Ämnen i artikeln:

MäklarstatistikSvensk MäklarstatistikMäklarsamfundetJoakim LusenskybostadspriserBostadsrätter

Johan Bahlenberg

johan.bahlenberg@bbm.bonnier.se


Efter raset i fjol har bostadspriserna återhämtat sig i år, särskilt bostadsrätter. I juni fortsätter villapriserna upp och stiger med 1 procent, enligt Svensk Mäklarstatistiks data, som baserar sig på ett tremånaders glidande medelvärde.

Samtidigt är bostadsrättspriserna oförändrade, vilket förklaras av sjunkande priser i Storstockholm, som står för runt 40 procent av bostadsrättsmarknaden i Sverige. I de övriga storstadsområdena fortsatte priserna på bostadsrätter att stiga.

Läs mer: Så ska Nrep göra Klövern till ny bostadsjätte

– Trots att Riksbanken sannolikt inte är klara med räntehöjningar bedömer en majoritet av våra medlemmar att prisstabiliseringen fortsätter även under det tredje kvartalet. Samtidigt har drastiskt höjda boendeutgifter gjort det svårare för många som behöver flytta att faktiskt göra det, vilket märks i låga försäljningstal, säger Mäklarsamfundets analys- och kommunikationschef Joakim Lusensky.

Under det första halvåret i år såldes det 22 procent färre bostadsrätter och 18 procent färre villor, jämfört med samma period förra året.

Återhämtningen på bostadsmarknaden i år gör att bostadsrättspriserna nu är ned 9 procent från toppen i fjol medan villapriserna är ned 12 procent, konstaterar Svensk Mäklarstatistik.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev