Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Bostäder

Stigande priser enligt hushållen

Publicerad: 13 september 2016, 07:15

SEB:s Boprisindikator stiger med 12 enheter från förra månaden men förväntningarna svänger snabb på en osäker marknad, uppger SEB.


Ämnen i artikeln:

SEB

SEB definierar Boprisindikatorn som skillnaden mellan andelen som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser. Indikatorn ligger i denna mätning på 59 vilket är 12 enheter högre än förra månaden.

Av de tillfrågade hushållen svarar 70 procent att de tror på stigande priser under det kommande året. Det är en uppgång med 9 procentenheter från förra månaden. Andelen som tror på fallande priser sjunker till 11 procent vilket är en nedgång från förra månadens 14 procent.

seb_indikator

Källa:SEB

Andelen som tror på stillastående priser minskar med fem procentenheter till 13 procent. Den sammantagna effekten blir att Boprisindikatorn stiger i september månad.

– Förväntningarna svänger nu snabbt från månad till månad vilket återspeglar en osäkerhet på bostadsmarknaden. Införandet av amorteringskravet och rapporter om lugnare prisutveckling sänkte förväntningarna under sommaren. Nu verkar de effekterna ha klingat av och vi har två månader i rad med relativt stora ökningar, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson, i ett pressmeddelande.

Boprisindikatorn stiger i samtliga regioner. Regionerna skiljer sig inte så mycket åt utan ligger i spannet 50 till 57. Störst är uppgången i Svealand utom Stockholm där Boprisindikatorn stiger med 16 enheter från 41 till 57, mätt som två månaders medelvärde. I Stockholm stiger den med 14 enheter till 50. I Norrland stiger den med 9 enheter från 47 till 56 och i Östra Götaland med 11 enheter till 55. I Västra Götaland ökar den med 7 enheter till 50 och i Skåne ligger Boprisindikatorn på 54 jämfört med förra månadens 42.

Demoskop genomför varje månad sedan mars 2003 på uppdrag av SEB undersökningen Boprisindikatorn. Denna undersökning bygger på 1 000 intervjuer och genomfördes under perioden 30 augusti till 7 september.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

SEB

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.