Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Stena får grönt ljus för bostäder vid Ålkistan i Bergshamra – p-däck ska rivas

Publicerad: 12 september 2022, 09:10

På garagetomten, till höger om Stena Fastigheters bostadshus i Kvarteret Sfären i norra Bergshamra, ska Stena bygga två bostadshus.

Foto: Google maps

Detaljplanen för fastigheten Triangeln, vid Sfären i Bergshamra Solna, har vunnit laga kraft vilket gör att Stena Fastigheter nu kan påbörja projektering av cirka 60 nya lägenheter på den plats där det i dag står ett stort garage.


Ämnen i artikeln:

Stena FastigheterSolnaStockholmSvepet

Stena startar projekteringen för bostäder intill Sfären i Bergshamra i norra Solna. Detaljplanen möjliggör ett nytt bostadskvarter om cirka 60 lägenheter med underliggande garage. 

Den aktuella tomten (Triangeln) är i dagsläget bebyggd med ett parkeringsdäck i tre våningar. Den omfattas delvis av strandskydd, gränsar till motorväg (Roslagsvägen) och har en tunnelbanedragning under mark.

Marken ligger jämte Ålkistan, den smala passage där vattnet rinner in i Brunnsviken från Lilla Värta och Östersjön. 

Läs mer: Söderstadion och Råsunda – så gick det sen: ”En komplex situation” 

Bild 1/3  Sfären har planerats och bebyggts mellan 1989 och 1991 av Evangeliska Brödraförsamlingen, en herrnhutisk kristen församling.

Illustration: Varg Arkitekter

– Dessa bostäder kommer få en oslagbar utsikt över Brunnsviken och bo granne med härliga miljöer såsom exempelvis Bockholmen, kommenterar PG Sabel, vd Stena Fastigheter i Stockholm.

Läs mer: Skanska investerar halv miljard i Solna-projekt 

Stena Fastigheter äger i dag fastigheter med cirka 230 lägenheter samt kommersiella ytor i kvarteret Sfären (totalt över 22 000 kvadratmeter). Bland annat finns ett äldreboende inom fastigheten, en av de mer kända hyresgästerna är Vattenhusets simskola. 

Philip Wallin

Reporter

philip.wallin@bbm.bonnier.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.