Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Statliga bidrag för ett ökat träbyggande

Publicerad: 31 maj 2017, 12:13

Bild: Jos/Wikimedia.

Föreningen Trästad Sverige, som jobbar för ett ökat byggande i trä, får ett bidrag på 6 miljoner kronor. Det har regeringen för avsikt att besluta om på torsdagens regeringssammanträde.


Ämnen i artikeln:

Peter ErikssonRegeringen

Syftet med bidraget är att öka kunskapen om träbyggande, sprida goda exempel samt stimulera innovation och utveckling inom det industriella träbyggandet.

– Skogen har spelat en viktig roll i att lyfta Sverige ur fattigdom och byggt vårt välstånd och kommer att fortsätta göra det även i framtiden. Ett ökat byggande i trä bidrar till en levande landsbygd och är klimatsmart eftersom skogen är en nyckel i omställningen till en fossilfri och biobaserad ekonomi, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

– Industriellt byggande växer, med hjälp av nya forskningsresultat och med trä i stommarna. Allt fler bostäder kan därigenom byggas med lägre kostnader och mindre klimatutsläpp. På köpet får vi också fler jobb utanför storstäderna, säger bostadsminister Peter Eriksson.

Bidraget är fördelat på två miljoner per år 2017-2019. Idag står träbyggandet för cirka 80-90 procent av nybyggnationen av småhus. Antalet nybyggda flerbostadshus med stomme av trä är betydligt färre, men har ökat de senaste åren och ligger nu runt tio procent.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

Peter ErikssonRegeringen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.