Bostäder
Statlig hyresfond föreslås: "Ungar kommer hungriga till skolan"
Publicerad: 11 april 2023, 09:37
Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen.
Foto: Filippa Ländin
Hyresgästföreningen vill att staten ska inrätta en fond, en hyresakut, för att hjälpa de hushåll som har svårt att betala hyran och klara sig ekonomiskt under krisen.
Förslaget om en "hyresakut" läggs fram samtidigt som Hyresgästföreningen presenterar sin nya lägesrapport som visar att årets hyreshöjningar är de högsta på trettio år och att inflationen höjt hushållens levnadskostnader markant.
– Jag är uppriktigt oroad. Varje dag får vi höra om pensionärer och familjer som knappt har råd med de mest basala behoven och ungar som kommer hungriga till skolan efter helgen. Den ekonomiska krisen är ett faktum för många hyresgäster runt om i Sverige, kommenterar Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen.
Läs även: Nya hyresmodellen ska utvärderas: ”Har inte fungerat alls”
Årets förändring motsvarar i genomsnitt 3 600 kronor mer i hyra på ett helår, och en ny hyra på 7 510 kronor i månaden för en typlägenhet på 70 kvadratmeter, enligt rapporten.
Enligt HGF har hyresgästerna hamnat i skuggan av exempelvis villaägarna som tilldelats miljarder i elstöd.
– Det som gör mig både orolig, och faktiskt upprörd, är att hyresgästerna glöms bort om och om igen. Det är bra att regeringen nyligen förlängde det tillfälliga tilläggsbidraget och höjde bostadsbidraget. Men det räcker inte.
Läs även: Allmännyttan om de strandade förhandlingarna: ”Viktigt att Riksbanken får bukt med inflationen”
HGF vill framför allt minska risken för vräkningar, hemlöshet och utanförskap.
– Därför vill vi se en Hyresakut, en statlig fond, som mildrar krisens mest akuta konsekvenser för hyresgästerna här och nu, säger Marie Linder.
Just nu pågår även utvärderingen av den nya förhandlingsmodellen, trepartsöverenskommelsen, medan ungefär hälften av årets hyror är klara.
Mer om Hyresakuten
Tar sin utgångspunkt i bostadsbidragets konstruktion, men med vissa avgörande skillnader:
• Dubblade inkomstgränser så att fler hushåll har möjlighet att få bidrag.
• Riktar sig till alla olika typer av hushåll, inte endast unga under 29 år och barnfamiljer.
• Ansökan och utbetalning ska ske månadsvis så länge krisen pågår.
• Administreras av Försäkringskassan likt bostadsbidraget.
• Samma nedtrappning som det ursprungliga bostadsbidraget (20 procent minskat bostadsbidrag vid överstigen inkomstgräns).
Källa: HGF