fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

Statistik: Bostadspriserna högre nu än före pandemin

Publicerad: 29 maj 2023, 11:04

Foto: Mattias de Frumerie

Bostadspriserna ligger på högre nivåer i dag än vad de gjorde före pandemin. Detta trots den breda nedgång som skett sedan våren 2022. Det visar siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Ämnen i artikeln:

SvepetMäklarstatistikSvensk MäklarstatistikBostadsrätterbostadspriser

Mårten Arvidsson

marten.arvidsson@bonniernews.se


Under coronapandemin inleddes en lång och djup prisuppgång på bostadsrätter och villor som varade ända till slutet av första kvartalet 2022 då priserna började gå nedåt istället. Så frågan är då vilken nivå priserna ligger på så här ett drygt år efter att nedgången började.

Svensk Mäklarstatistik har tittat på bostadsförsäljningar i de 100 kommuner som har flest antal sålda bostadsrätter respektive villor under perioden jan-maj 2020 jämfört med samma period 2023. Nyproduktion ingår inte i undersökningen.

Läs också: "Nyproduktionen rasar" – största nedgången för byggandet sedan 90-talskrisen enligt ny rapport

En sak är klar: bostadspriserna har inte landat på de nivåer som de var före pandemin. Vad gäller villapriserna har de istället ökat i nästan alla kommuner (96 procent) jämfört med 2020. För bostadsrätter har priserna ökat i 80 procent av kommunerna. Bland de 100 undersökta kommunerna noterar Svensk Mäklarstatistik en tvåsiffrig ökning för villor i 55 kommuner och i 39 för bostadsrätter.

I exempelvis Åre i Jämtland och Örnsköldsvik i Västernorrland har priserna på bostadsrätter ökat med 49 respektive 42 procent jämfört med 2020. Den kommun där bostadsrättspriserna gått ned mest är Trollhättan med minus åtta procent jämfört med den förpandemiska nivån.

Tabell: Svensk Mäklarstatistik.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev