Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Starkare tredje kvartal för bostadsmarknaden

Publicerad: 21 oktober 2016, 05:18

Tor Borg

Både efterfrågan, prisutveckling och budgivning ökade på samtliga marknader under tredje kvartalet. Detta enligt SBAB:s Mäklarbarometer.


Ämnen i artikeln:

SBAB

Det var betydligt sämre under andra kvartalet, vilket till stor del hänger ihop med temporära effekter av amorteringskravets införande. SBAB uppger att långsiktigt är bostadsmarknaderna inne i en trendmässig inbromsning. Hur kraftig den blir är osäkert, än så länge är den dock balanserad.
– Införandet av amorteringskrav från och med 1 juni ledde till att utbudet av bostäder till salu tillfälligt ökade under april och maj. Men utbudet föll tillbaka efter införandet samtidigt som efterfrågan tuffade på. Sammantaget blev marknadsutvecklingen därför lite svagare under andra kvartalet och lite starkare under det tredje kvartalet, säger Tor Borg, Chefsekonom SBAB.

SBAB:s Mäklarbarometer är en kvartalsvis enkät till 223 fastighetsmäklare i Stor-Stockholm, Stor-Göteborg och Stor-Malmö som genomförts sedan 2005. Den görs av CMA Research på uppdrag av SBAB. Den senaste enkäten gjordes från 19 september till 3 oktober.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

SBAB

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.