Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

SSSB:s vd prisar hårda kontroller av hyresgästerna: ”Frigör fler bostäder än som vanligtvis byggs”

Publicerad: 25 augusti 2022, 09:53

Mattias Carrass är ny vd på SSSB.

I somras tog Mattias Carrass över rollen som vd på Sveriges största bostadsföretag för studenter, Stockholms studentbostäder eller SSSB. Här ger han sin syn på det oroliga omvärldsläget och den återkommande bostadsbristen inför höstterminen.


Ämnen i artikeln:

SSSBMattias CarrassStudentbostäderStockholmFem frågor

Varför är bostadsbristen lika stor år efter år?
– Det finns ett generellt underskott av bostäder i studentstäderna och alla bebos inte heller av studenter eftersom få bolag som likt oss boprövar, det vill säga säkerställer att hyresgästen är student. Vi har också en flyttkedja som inte fungerar. Som student är det svårt att ta sig till nästa bostad efter avslutade studier eftersom en nyexad generellt inte har en kontantinsats eller tillräckligt med ködagar. Att det är stort tryck på mindre lägenheter beror i sin tur på att en del äldre bor kvar i sina villor, småhus och större lägenheter eftersom det är ekonomiskt ofördelaktigt för dem att flytta till något mindre, säger Mattias Carrass till Fastighetsnytt.

Hur påverkar bristen på studentbostäder tillväxt och utveckling i de städer som det är brist i?
– Jag tycker studenter skapar en härlig dynamik i staden med liv och glädje och studenterna är en förutsättning för framtida utveckling och tillväxt. Att det inte finns bostäder för studenter är riktigt dåligt eftersom det kan innebära att de väljer en annan studieort och att städerna missar mycket av den kompetens som företagen skriker efter. Inte minst Stockholm har stora möjligheter att bli en världsledande studentstad med och då behövs fler studentbostäder i rätt lägen. Det behövs ett helhetsgrepp för att se till att Sverige blir en den kunskapsnation vi vill vara.

Läs mer: Nya utmaningar väntar bostadsförsörjningen – här är politikernas lösningar 

Vad kan ni som företag göra för att skapa en bättre situation?
– Vi boprövar som sagt alla våra hyresgäster och frigör på så sätt över tusen bostäder per år, alltså mer än vad som vanligtvis byggs. Vi utökar också antalet studentbostäder i vårt bestånd och förädlar de bostäder vi har. Just nu har vi två nybyggnadsprojekt igång, där vi bygger 187 studentbostäder på Lappkärrsberget och 166 studentbostäder i Björkhagen.

Vilka lösningar ser du på att få igång flyttkedjorna?
– Det behövs ett incitament för de som bor stort i hus att downsiza. Många vill säkert röra på sig men då behöver de också vinna på det ekonomiskt. För de som ska flytta till sin första bostad behövs någon form av mellansegment, en bostadstyp som studenter och unga har råd med. Man behöver kunna tävla på samma villkor om de bostäder som finns idag. Att bara bygga nytt löser inte problemet utan det krävs flera dellösningar för att lösa helheten. 

Omvärldsläget är just nu instabilt med bland annat höjda räntor och ökade materialpriser, hur påverkas ni?
– Vi är en evighetsförvaltare av studentbostäder och står väl rustade exempelvis genom att ha en långsiktig låne- och elportfölj. Vi ser löpande över möjligheter och omprioritering av projekt. I rådande läge kommer vi göra detta mer frekvent. Vi behöver tänka hela varvet när vi fattar beslut. Min största förhoppning är att de människor som i dag lever i krig inte gör det om ett år. För vår del finns det såklart en risk att inflation och räntor är fortsatt höga, men förhoppningen är att vi har ett mer stabilt ekonomiskt läge i omvärlden. Vi har en ambitiös affärsplan och den ska vi förverkliga i så stor utsträckning som möjligt. Planen omfattar till exempel att byggstarta en nybyggnation per år, löpande förädling av fastigheter, utveckla attraktiva miljöer och trygghetssatsningar. Allt det här är saker som studenter både behöver och förtjänar.

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.