Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

SSSB har frågat studenterna: "Det här blir ett spännande test"

Publicerad: 9 april 2020, 04:10

Stockholms studentbostäders nya lägenheter i Björkhagen har tagits fram genom en enkätundersökning med studenter. ”Ett spännande test”, säger vd Ingrid Gyllfors.

Foto: White / SSSB

Stockholms studentbostäder testar nya grepp när 166 nya studentlägenheter ska byggas i Björkhagen, söder om Stockholm. Som underlag ligger en stor enkätundersökning som har frågat studenter hur de vill bo.


Ämnen i artikeln:

Stockholms studentbostäder

Undersökningen har utförts av Stockholms studentbostäder tillsammans med Studentbostadsföretagen och arkitektfirman White.

– Frågorna handlade om hur studenterna ville bo, hur de ser på gemenskapsutrymmen och liknande. När vi ska bygga studentbostäder är det viktigt att vi vet vad studenter efterfrågar och den här undersökningen gav oss såklart ännu bättre koll på vår målgrupp, berättar Ingrid Gyllfors, vd för Stockholms studentbostäder.

Testas nu i praktiken

För att matcha studenternas önskemål tog White därefter fram tre olika bostadslösningar baserade på enkätsvaren. Några av dem ska nu testas i praktiken när Stockholms studentbostäder bygger nya lägenheter i Björkhagen, ett stenkast från Nackareservatet, söder om Stockholm.

– Husen kommer att ha lite bredare loftgångar, som vi kallar entrébalkonger, som kan fungera som en gemenskapsyta. Direkt innanför dörren kommer kök och badrum och längst in sovrummet. Detta gör att lägenheten successivt blir en mer privat sfär ju längre in man kommer, säger Ingrid Gyllfors.

Större lägenheter

Ettorna och tvåorna som byggs i Björkhagen kommer att vara något större än de vanligen är i SSSB:s bestånd, 25-26 kvadratmeter för en etta i stället för 20-22 kvadratmeter.

– Det innebär förstås en något högre hyra, men vi tror också att dessa lägenheter kan passa bättre för två personer att bo på, säger Ingrid Gyllfors.

De nya husen ska också ligga i framkant ur miljösynpunkt, med bland annat solpaneler på taken, bergvärmepumpar för uppvärmning, och byggs enligt miljöbyggnad silver och extra goda möjligheter till återvinning och källsortering. Stockholms studentbostäder kommer att utvärdera hur de lägenheterna tas emot och faller försöket väl ut kan konceptet tas vidare till fler projekt.

– Det här blir ett spännande test och vi kommer noga att följa hur attraktivt det här boendet blir, säger Ingrid Gyllfors.

Anders Siljevall

Reporter

anders.siljevall@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Stockholms studentbostäder

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.