Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Sollentuna utvecklas med 4 000 bostäder

Publicerad: 30 maj 2016, 11:53

Visionbild gjord av White arkitekter.

I Sollentuna norr om Stockholm ska stadsdelen Rotebro få ett ansiktslyft. Totalt planeras 4 000 nya bostäder runt stationen.


Ämnen i artikeln:

Sollentuna

I Sollentuna norr om Stockholm ska stadsdelen Rotebro få ett ansiktslyft. Totalt planeras 4 000 nya bostäder runt stationen. Det skriver Dagens Nyheter på måndagen.

Kommunens vision för Rotebro, som presenterades på måndagen, innehåller 120 000 kvadratmeter ny verksamhetsyta, 4 000 nya bostäder och 12 000 invånare.

Järnvägen ska gå två nya spår för tätare pendeltågstrafik och fler resenärer. Stadsdelen är omgiven av buller i form av flyg till och från Arlanda, och E4:an som går rakt igenom. Därför ska bullerskärmar byggas, hastigheten sänkas och så kallad ”tyst asfalt” läggas in.

Förutom byggnaderna som ska till kommer dessutom:

- Norrvikenleden göras om till stadsgata, med en bro över järnvägen
- Nya gång- och cykeltunnlar under järnvägen
- Fyra sammanbindande stationstorg
- En strandpark utmed Norrvikensjön
- En bro till Törnskogens naturreservat

– Det finns många säkerhetsfrågor och miljöfrågor i det här projektet. En viktig uppgift är att försöka få olika myndigheter att inse att Sollentuna inte är Säffle. I ett storstadsområde måste vi kunna bygga på platser som har olika störningar, säger Thomas Ardenfors (M), kommunalråd och ansvarig för stadsbyggnadsfrågor till DN.

Kommunen siktar på att utvecklingen kommer att pågå till en bit efter 2030, enligt DN.

Förutom utvecklingen i Rotebro planeras 3 000 bostäder kring Häggviks station, 1 500 kring Helenelunds station och 1 000 kring Sollentuna station.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

Sollentuna

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.