Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

"Smarta lösningar” när Bonavas nya Sverige-vd träffade energiministern

Publicerad: 12 augusti 2022, 13:17

Efter bara två veckor i sin nya roll träffar Alexandra Laurén energiminister Khashayar Farmanbar i Sigtuna stadsängar.

Foto: Fredrik Hammarbäck

Efter bara två veckor som ny Sverige-vd på Bonava träffar Alexandra Laurén energiministern i Sigtunas framväxande stadsdel. Trots inflation, stigande elpriser, fallande bostadspriser och högre räntor ändras inte årets byggprognos.


Ämnen i artikeln:

BonavaSigtunahem

– Materialbrist på grund av uteblivna leveranser har givetvis påverkat vår produktion under konflikten i Ukraina. Men det är så med marknaden, den går upp och ned, men då gäller det att hitta nya vägar och eventuellt nya leverantörer och material, säger hon till Fastighetsnytt. 

För att säkra lönsamheten framåt har Bonava, med koncernchefen Peter Wallin i spetsen, under kvartalet sänkt sina kostnader med 220 miljoner kronor, genomfört försäljningar och effektiviserat produktionen. En strategi som består.

– Jag är glad att vara på plats och har precis börjat lära känna verksamheten. Framåt ska jag fortsätta driva de strategier som Bonava redan har, säger Alexandra Laurén.

Läs även: Biljana Pehrsson ny vd för Nordr – efter vd-karusellen på Castellum

Efter bara två veckor i sin nya roll kan hon däremot inte med säkerhet svara på vilka konsekvenserna av kriget och inflationen väntas bli för verksamheten i Sverige, utan ber att få återkomma längre fram.

– Vi följer givetvis utvecklingen noga och vet att vi också påverkas. Genom att använda smarta energilösningar, såsom solceller, i större utsträckning kan vi dock bidra till att sänka kundens kostnader.

Under kvartalet noterade bolaget samtidigt att takten i kostnadsökningen har avtagit och att kostnaderna för vissa material börjat sjunka efter den högsta uppgången. 

Alexandra Laurén kommer närmast från en roll som vice-vd i Skanska Sverige, där hon har ansvarat för både bostadsutveckling och kommersiell fastighetsutveckling, inklusive hyresaffären. Hon har även haft roller inom entreprenadverksamhet och ansvar för hållbarhet, innovation och marknad.

– Jag var 24 år på Skanska och tar med mig min kompetens och då särskilt det arbete vi i branschen har gjort kring just hållbarhetsfrågorna. Det vill jag fortsätta att vara med och göra.

Energiminister Khashayar Farmanbar och Alexandra Laurén i Sigtuna stadsängar.

Foto: Fredrik Hammarbäck

På torsdagen tog hon som en av sina första arbetsuppgifter emot energiminister Khashayar Farmanbar i Sigtuna stadsängar, där Bonava och allmännyttiga Sigtunahem med andra utvecklar en hållbar stadsdel med modern teknik som nyttjar solen, luften och marken för att värma stadsdelen.

– Vi hade ett väldigt bra möte och det var kul att få visa upp projektet med smarta klimatlösningar för ministern. Jag bor själv i Sigtuna och visade bland annat hur vi återanvänder värme mellan byggnader för att hålla nere energikostnaderna.

– Stadsdelen får tusen nya bostäder som tas fram i nära medborgardialog. Nyckeln till framgång är att bedriva samhällsutveckling där invånarna får vara med och påverka utformningen. Då har man kommit långt och Sigtuna stadsängar är ett bra exempel på det. 

Hur skapas en mer balanserad bostadsmarknad som är till för alla?
– Genom att bygga bostäder som möter marknadens behov och genom att sänka driftkostnader med smarta energilösningar. Det är det vi ska jobba med. Vi behöver fler hållbara stadsdelar med en bred mix av olika utvecklare och produkter. 

Bonava redovisade sammanlagt närmare 1 000 byggstarter under andra kvartalet och prognosen om 4 200 nya bostäder för helåret består trots det oroliga omvärldsläget. 

Mer om Alexandra Laurén

Ålder: 46

Familj: Man och två tonårsdöttrar

Bor: Sigtuna

Karriär: Vice-vd på Skanska 2016–2022. Sverige-vd på Bonava sedan augusti efter affärsenhetschef Fredrik Hemborg som lämnat bolaget

Bakgrund: Född och uppvuxen i Flen, utbildad konstruktör på Mälardalens högskola

Fritid: Långdistanslöpning  

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

BonavaSigtunahem

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.