lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

Småhusprognosen kapas rejält

Publicerad: 21 mars 2023, 08:26

Gustaf Edgren, bostadspolitisk expert på TMF.

Foto: Juliana Falldin

Trä- och Möbelföretagen, TMF, sänker sin prognos för småshusbyggandet i år rejält. De räknar nu med att det påbörjas 7 500 småhus i år, nedjusterat från 10 500 i den senaste prognosen för ett halvår sedan. Det framgår av ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln:

SvepetBygg

Johan Bahlenberg

johan.bahlenberg@bbm.bonnier.se


TMF konstaterar att husbyggarna kämpar med en vikande orderingång orsakad av en global, finansiell osäkerhet, inflation samt skenande energipriser. Under 2022 var den totala orderingången för TMF:s medlemsföretag 4 860 ordinära småhus av trä, en minskning med 42 procent jämfört med 2021.

Läs mer: Så krossades husdrömmarna – lägsta byggtakten på 100 år

– Orsaken till den kraftigt sänkta prognosen för 2023 är den svaga orderingången under senhösten och vintern. Industrin lever fortfarande på den relativt goda efterfrågan som fanns under 2021 samt första halvåret 2022, säger Gustaf Edgren, bostadspolitisk expert på TMF.

Fallande orderingång på småhus.

Foto: TMF

TMF:s prognos för påbörjade småhus baserar sig på statistik från SCB, olika omvärldsfaktorer, branschenkäter och på den allmänna orderingången i branschen.

Läs mer: Omdiskuterade megabygget blir av: ”Stockholm har inte tagit sitt ansvar”

– Det enskilt största skälet till den utmanande situationen för våra företag är det säkerhetspolitiska omvärldsläget, i kombination med saker som finansiell osäkerhet. Men det finns även andra faktorer som påverkar småhusbyggandet i hög grad – inte minst frånvaron av ekonomiskt åtkomliga småhustomter i den kommunala planeringen. Och vi ska komma ihåg att drygt 200 kommuner i Sverige uppger att det finns bostadsbrist – med en tilltagande medvetenhet om att det nu måste planeras och byggas mer såsom folk vill bo, säger Gustaf Edgren.

Läs mer: Obos Sverige-vd om att leda i kristider

För flerbostadshus med trästomme har orderingången minskat med 61 procent under det andra halvåret 2022, jämfört med motsvarande period 2021, enligt TMF.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev