Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

SKB:s nya vd: ”Huggsexa om mark – men inflationen är till vår fördel”

Publicerad: 22 juni 2022, 14:37

I juni lämnade Eva Nordström över stafettpinnen som vd för SKB till Ingrid Gyllfors.

Foto: TT, baraBild

Ingrid Gyllfors, ny vd för Stockholms kooperativa bostadsförening, listar framtida utmaningar, men också fördelar, med inflationen och det förändrade ränteläget.


Ämnen i artikeln:

Fem frågorSKB

Hur har första tiden som vd varit och vilken blir den största utmaningen framåt?
– Nu har jag varit här i tre veckor och hunnit besöka flera av våra områden. Det som imponerat på mig mest är hur stor den sociala samhörigheten är, samt att våra fastigheter och gårdar verkligen sticker ut när det gäller trivsel och trygghet. Utmaningen framåt blir att upprätthålla byggtakten om 200 nya bostäder varje år, trots högre materialpriser och räntor. Men vi har klarat oss genom många lågkonjunkturer och gör det den här gången också eftersom vi står på en stabil ekonomisk grund. 

Hur riskerar inflationen att påverka era bostadspriser?
– Ökade priser påverkar givetvis oss också, precis som alla andra, men vi räntesäkrar och säkrar el med mera åtminstone just nu vilket mildrar effekterna. Målet är att fortsätta bygga prisvärt för våra hyresgäster. De har ju också en mer ansträngd ekonomi nu. Vi kan inte tuffa på och bara bygga likadant som innan till ökade kostnader utan att fundera på hyrorna framgent och om medlemmarna klarar dem. Vi vill givetvis hålla fast vid byggtakten men kan inte bygga till vilket pris som helst. Hela branschen behöver därför titta på hur vi kan bygga på ett mer kostnadseffektivt sätt. Vad kan kommunerna ta ut för marken? Vilka byggregler ska gälla? Kan detaljplaneprocesserna förkortas? Hur kan driften effektiviseras? 

Läs även: Eva Nordström slutar på SKB

Vad blir nästa steg för er?
– Vi kallar oss för evighetsförvaltare. På 106 år har vi aldrig sålt, utan bara förvärvat och byggt, vilket hjälpt oss att upprätthålla en jämn byggtakt. Under inflationen tvingas många andra sälja medan vi tvärtom passar på att köpa mark som det annars skulle råda hårdare huggsexa om. Mycket tack vare att vi är ett kooperativ som kan återinvestera all vinst i det egna bolaget. 

Vilka lägen är mest intressanta?
– Precis som alla fastighetsägare vill vi addera vid befintligt bestånd. Vi kommer alltid att bygga i områden som passar vår förvaltning och där medlemmarna vill bo. I dag har vi en stor spridning runt Stockholms kranskommuner och finns sedan två år i Uppsala. 

Hur ser prognosen framåt ut?
– Vi ska bygga 200 bostäder årligen och byggstarta 1 600 nya bostäder och 600 fram till 2028, samt hittat nya sätt för att bygga på ett kostnadseffektivt och hållbart sätt. Vi kommer även att ta stora kliv inom digitalisering för våra medlemmar.

Mer om SKB

Bygger, förvaltar och hyr ut lägenheter sedan drygt ett sekel tillbaka. Etablerade sig i ett nytt län, Uppsala, förra året. Målet är att byggstarta
1 600 nya kooperativa hyresrätter fram till 2028. Det totala marknadsvärdet på SKB:s fastigheter var vid årsskiftet 29,2 miljarder kronor.

 

Bolaget har flera pågående byggprojekt. I den nya innerstadsdelen Hagastaden vid Norrtull i Stockholm byggs kvarteret Lysosomen med 128 lägenheter i nio till tolvvåningshus. I Nockeby på vägen till Drottningholm, i västra Stockholm, färdigställs just nu kvarteret Skrönan med 114 lägenheter belägna i sex hus med en känsla av stadsvillor.

 

Ingrid Gyllfors kommer närmast från tjänsten som vd på stiftelsen Stockholms Studentbostäder. Dessförinnan har hon bland annat varit avdelningschef på Ebab, stadsbyggnadschef i Solna stad och fastighetschef på Fastighetskontoret i Stockholms stad.

 

Källa: SKB

 

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Fem frågorSKB

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.