lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

Skatteförslag kan få allmännyttan att sälja bostäder

Publicerad: 24 april 2018, 10:51

Regeringens nya skatteförslag som minskar avdragsrätten för räntekostnader kommer slå hårt mot allmännyttan och i vissa fall kan allmännyttiga bolag tvingas sälja av tillgångar för att hantera de ökade skattekostnaderna. Det säger bedömare som Fastighetsnytt talat med.

Ämnen i artikeln:

Sveriges Allmännytta

Allmännyttan, det vill säga kommunala bostadsföretag som har till uppgift att tillhandahålla prisvärda hyresbostäder, kommer drabbas extra hårt om regeringens skatteförslag går igenom. Detta eftersom många allmännyttiga bolag har hög skuldsättningsgrad, vilket ger högre räntor, och låg avkastning, vilket minskar avdragsrätten. Det nya skatteförslaget, som för närvarande utvärderas av Lagrådet, innebär att avdragsrätten begränsas till 30 procent av rörelseresultatet före avskrivningar och nedskrivning av goodwill (EBITDA).

Allmännyttiga bolag har inte nödvändigtvis några större reserver att ta av, bland annat då de började drivas på affärsmässig grund först 2011. Därför kan det bli knivigt att hantera en situation med ökade skattekostnader.

– Det kan ge effekten att vissa allmännyttiga bostadsbolag behöver sälja för att exempelvis klara av framtida renoveringar och för att få ner sin belåningsgrad, säger Ulrika Lindmark, chef för värdering och strategisk analys i Newsecs svenska rådgivningsverksamhet. Så det kan bli fler kommuner som är intresserade av att sälja bostäder.

Allmännyttans bransch- och intresseorganisation SABO har undersökt skatteförslagets effekter och fått svar från omkring 230 av sina drygt 300 medlemmar.

– Enligt våra beräkningar är det är cirka en tredjedel av våra bolag som kommer att drabbas av ökade skattekostnader på grund av förslaget om ränteavdragsbegränsningar, skriver Susanna Höglund, chef för SABOS ekonomi- och finansenhet i ett mejl.

Om Riksbanken börjar höja räntan kommer effekterna bli än mer kännbara. Många bolag har i dagsläget en genomsnittlig ränta på i storleksordningen 2 procent men om räntan börjar röra uppåt så kan det ge stora negativa konsekvenser.

– Jag har räknat på ett ganska normalt bostadsbolag, som vid en räntenivå av 4 procent kommer betala mer än 100 procent i skatt. Det är tråkigt, säger Ingemar Rindstig, chef för den nordiska fastighetsverksamheten hos EY, till Fastighetsnytt.

Oskar von Bahr

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev