Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Skanska vinner avtal med Familjebostäder

Publicerad: 14 juni 2017, 07:31

Hagastaden. Foto: Skanska

Skanska har tecknat avtal med Familjebostäder om att bygga ett kvarter med 178 hyresrättslägenheter i Hagastaden, Stockholm. Kontraktet är värt cirka 400 miljoner kronor.

Ämnen i artikeln:

HagastadenFamiljebostäderSkanska

Skanska ska bygga ett kvarter med 178 hyresrättslägenheter i Hagastaden, Stockholm, och har tecknat ett kontrakt värt cirka 400 miljoner kronor med Familjebostäder. Byggnaderna kommer att bli sju till tolv våningar höga, med uppstickande torn i varje kvartershörn.

– Det känns jätteroligt att vi har fått förtroendet att bygga hyreslägenheter. Vi lämnade ett tävlingsanbud till Familjebostäder och vann. Det är de enda hyreslägenheterna som byggs i Hagastaden, säger Anna Forsberg, distriktschef på Skanska, till Fastighetsnytt.

Det nya bostadskvarteret kommer att utgöra de första allmännyttiga hyresrättslägenheterna i den framväxande Hagastaden, mellan Vasastan och Karolinska Universitetssjukhuset. Det kommer att finnas underliggande garage i två våningar och en infartsramp med trapphus till Norra Stationsgaraget. Sex lägenheter utgörs av en gruppbostadsenhet och en förskola. I gatuplan byggs lokaler för restauranger och butiker.

– Det blir en intressant mix och jättefin stadsdel som binder ihop Solna och Stockholm, säger Forsberg.

Stockholms stad fattar beslut om tomter och byggherrar när det gäller hyresrätterna, medan Familjebostäder står för kostnader gentemot byggherrar, investerar i marken och hyr ut lägenheterna, enligt distriktschefen.

Vad blir Skanskas största utmaning?

– Under byggtiden kan logistiken bli det, men Stockholms stad har lovat att det ska finnas ett logistikcenter i området. Det blir en spännande arbetsplats att bygga på, med många byggherrar på plats samtidigt.

Varför sökte ni uppdraget?

– Vi är alltid intresserade av att jobba med allmännyttan i Stockholm och bygger gärna hyresbostäder. Inte minst för att ta vårt samhällsansvar, men även för att vi vill ha en mix av olika upplåtelseformer i portföljen. Fördelarna är att vi får chansen att bygga åt olika aktörer, får erfarenhet och kompetens, och kan bidra till att bygga Stockholm på olika sätt, säger Anna Forsberg.

Skanska omsatte cirka 67 miljarder kronor i sin nordiska verksamhet och hade cirka 10 600 anställda under 2016. Hagastaden kommer att inkluderas i orderingången för Skanska Sverige för det andra kvartalet 2017. Byggstart är planerad till augusti 2017 och färdigställandet till maj 2020.

Teresa Ahola

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev