Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Skanska om klassiska trävillorna: ”Visar att vi också har duktiga hantverkare”

Publicerad: 25 november 2020, 08:35

På uppdrag av Hammarö kommun renoverar Skanska 14 stycken klassiska trähus. Projektchefen Christer Olsson berättar om ett ovanligt, men trivsamt, jobb för byggjätten.


Ämnen i artikeln:

Skanska

Vad är Lunden för typ av område?

– Det här är bruksgatan som förr gick från centrum till Uddeholmsbolagets pappersbruk. Här står 14 flerbostadshus i trä från början av 1900-talet. Husen, som är hyresbostäder i dag, har inte renoverats sedan 1950-talet, men för några år sedan togs beslutet att de skulle återställas till ursprungligt skick.

Läs även: Kommunerna som inte ger besked i tid 

Vilka typer av arbeten utför ni?

– Tanken är att husen ska vara så nära originalutförande som möjligt och vi har haft en byggnadsantikvarie på plats. Husen var visserligen faluröda, men var inte målade med slamfärg. Nu blir det slamfärg på fasaden och linoljefärg på knutarna. Vi återställer fönstren och sätter panel med virke i rätt dimension.

Ni startade arbetet vintern 2017 och det ska bli klart nästa år. Vad har ni för tempo i projektet?

– Vi har fyra snickare som går här. Det tar ungefär tre månader per hus. Sedan ska det stämma med semestrar och storhelger. För oss blir det lite mer ett serviceuppdrag än ett projekt. Arbetet är värt cirka 50–60 miljoner kronor och utförs under en femårsperiod, så tempot är ganska lågt.

Läs även: Närodlade trähus med utsikt över Skövde

Det här är väl inget vanligt jobb för en storbyggare som Skanska?

– Nej, det är inget typiskt Skanska-projekt, i alla fall inte ur ett Stockholmsperspektiv. Jag tror dock att det är marknadsmässigt bra att visa att vi har duktiga hantverkare som även kan göra klassiska träarbeten. Det är också bra för oss att hålla den kunskapen vid liv. Men framför allt är det roligt. Det är inte betungande, går att bedriva med bra säkerhet och husen är dessutom väldigt trevliga.

Läs även: Skanskas strategi bakom satsningen i Los Angeles: bygga åt nöjesindustrin

 

Anders Siljevall

Reporter

anders.siljevall@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Skanska

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News