onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

Ska se över bostadssituationen på svaga marknader

Publicerad: 14 juni 2013, 12:26

Stefan Attefall Foto: Sverrir Thór

Regeringen har tillsatt Martin Nilsson, hovrättsråd vid Hovrätten i Skåne och Blekinge, som utredare för att se över bostadssituationen på svaga bostadsmarknader. Utredaren ska bland annat undersöka hur många bostadsföretag verkar på marknader som definieras som svaga och deras ekonomiska situation. Han ska lämna sitt betänkande i maj 2015.

Ämnen i artikeln:

SocialdepartementetStefan Attefall

Enligt ett pressmeddelande från Socialdepartementet ska utredaren även se över det stöd bolagen kan behöva i framtiden för att kunna verka på normala villkor som det heter. Bostadsminister Stefan Attefall kommenterar att även om det är bostadsbrist i storstadsregionerna så finns det även en annan verklighet.

– Många, såväl privata som kommunala, bostadsbolag i glesbygd upplever att de har svårt att få verksamheten att gå ihop på grund av betydande vakanser i beståndet. Men även på så kallat svaga marknader kan man behöva bygga nytt eller renovera, men har då svårt att få kalkylen att gå ihop på grund av den svaga ekonomin. Det är därför tydligt att vi måste se över hur dessa kommuner ska kunna säkra bostadsförsörjningen framöver, säger han i ett pressmeddelande.

Vidare ska utredaren se över förutsättningarna för egnahemsboende i glesbygd och landsbygd, jämfört med de i storstäderna.

– Att bygga en villa idag är ungefär lika dyrt oavsett var man bygger den, men på en ort kan den bli värd fem miljoner så fort den står klar och på en annan ett par hundra tusen kronor. Och det är svårt att motivera människor att bygga hus när kostnaden för att bygga huset på vissa orter vida överstiger värdet. Men om vi vill att hela landet ska leva måste vi se över hur vi ska kunna underlätta för människor att bygga hus även i gles- och landsbygd, sStefan Attefall.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev