Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag13.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Bostäder

Ska expandera med hjälp av externa fastighetsinvesterare

Publicerad: 30 januari 2014, 12:24

Niklas Öberg

När snabbmatskedjan Sibylla siktar på ökad omsättning är fastighetsstrategin en central del av expansionsplanerna. Tanken är att koncernens driftbolag ska hyra restaurangbyggnaden av en fastighetsägare som köpt marken och uppfört byggnaden. Förhoppningen är att företaget ska kunna etablera sig på ett antal nya orter genom att tillämpa modellen.


Målet är att Sibyllakedjans omsättning ska öka från 700 miljoner kronor till 900 miljoner kronor. Under 2014 ska åtta nya restauranger etableras om planerna blir verklighet. Konsultföretaget Global Retail Strategy har tagit fram den nya modellen för etablering för Sibyllakedjans räkning. En extern aktör står för investeringen i tomtmark och byggnad, sedan går egna driftbolaget Nordic Fast Food in som hyresgäst medan en franchisetagare står för restaurangdriften.

– Som investerare tänker vi oss olika typer av fastighetsbolag som själva har som affärsidé att bygga och hyra ut till en pålitlig och långsiktig hyresgäst, säger Niklas Öberg på Global Retail Strategy.

Siktar på nya orter
När det gäller läge för de nya etableringarna siktar företaget på platser med goda flöden och orter där Sibyllakedjan inte finns idag. Bland annat siktar man på kommuner som Malmö, Helsingborg, Luleå, Växjö, Västerås, Umeå och Stockholm.

– Vi bygger i första hand Sibylla Drive enheter, fristående byggnader där det finns en kombination av hög trafik, handel, arbetsplatser och boende. Men i vissa fall så är vi öppna för att, i nära dialog med fastighetsägare, anpassa vår restaurang efter den lokal som finns exempelvis i ett cityläge.

Lägre etableringströskel
Kapitalinsatsen blir mindre genom att en extern aktör gör investeringen i tomtmark och byggnad. Det sänker tröskeln för nyetablering enligt Niklas Öberg.

– Vi har duktiga operatörer inom kedjan med gott om erfarenhet och servicekänsla, men lite mindre ekonomisk möjlighet att lösa finansiering för att bygga våra nya skalbara och designade typhus på egen hand.

Daniel Bergstrand

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.