Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Sju aktörer i gemensam satsning

Publicerad: 21 november 2018, 07:00

Illustration: Petter Furå.

I syfte att stärka konsumentskyddet på bostadsrättsmarknaden bildar JM, Veidekke Bostad, Skanska, Peab, Obos Sverige, Besqab och Bostadsrätterna tillsammans Trygg Bostadsrättsförening.


Ämnen i artikeln:

VeidekkeBesqabOBOSSkanskaJMPeab

Aktörer som ansluter sig och får sina bostadsrättsprojekt godkända som Trygg Bostadsrättsförening åtar sig att redovisa kritiska nyckeltal och obligatoriska uppgifter, enligt ett pressmeddelande. Det kan till exempel handla om belåning per kvadratmeter och bostad, att föreningen endast har en tydlig motpart och bostadsrättsföreningens styrelsesammansättning.

Tanken är att öka transparensen genom att jämförbara nyckeltal görs tillgängliga via en kommande hemsida. Man vill göra det så lätt som möjligt för kunden att själv kunna jämföra och utvärdera olika föreningar och bostadsprojekt, sett till föreningens övergripande ekonomiska status inklusive åtaganden, risker och garantier.

– Bostadsrätten är en viktig del i en fungerande bostadsmarknad. De etablerade aktörerna har länge sett ett behov av en mer effektiv och sund nyproduktionsmarknad med större ansvarstagande och transparens, säger Nancy Mattsson, som blir ordförande för Trygg Bostadsrättsförening.

Trygg Bostadsrättsförening har även presenterats för regeringen samt för tjänstemän på Näringsdepartementet och Boverket.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.