tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

Sjelvgren: ”Medelvägar är farliga på bostadsmarknaden”

Publicerad: 2 september 2020, 10:50

Anders Sjelvgren, generaldirektör på Boverket. Foto: Hanna Franzén

Bostadsbyggandet dippade redan innan pandemin bröt ut och har i takt med den ekonomiska krisen fortsatt nedåt. Men läget är inte lika illa som befarat och Boverket höjer sin prognos, säger myndighetens generaldirektör Anders Sjelvgren.

Ämnen i artikeln:

BoverketAnders Sjelvgren

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


Coronan har haft en tydlig effekt på bostadsmarknaden och har lett till att byggtakten minskar. Så här kommenterar Anders Sjelvgren, generaldirektör på Boverket, läget på eventet Omstart Sverige

– Trots att byggandet kommer att falla under hösten så visar prognosen att vi har klarat oss betydligt bättre än vad vi befarade i maj, säger han.

Boverket har därmed höjt sin prognos för 2020 års bostadsbyggande och meddelar att 48 000 bostäder påbörjas under året. Sjelvgren tackar investeringsstödet och antalet färdigställda hyresrätter under våren för det. 

– Vi ser att investeringsstödet är ett fungerande styrmedel som har haft stor verkan. Förra året släppte vi på cirka 6 000 bostäder med stödet och nu släpper vi in cirka 2 500. Så fort projekt blir klara kan vi släppa på fler.

Läs även: Bostadspriserna pekar fortsatt uppåt 

Under 2021 faller takten till 42 500 bostäder. Investeringar är enligt Sjelvgren nyckeln för att få fart på Sverige. 

– Det är viktigt att se hur vi kan jobba mot ett mer hållbart samhälle, även utifrån ett ekonomiskt och socialt perspektiv. 

Inte minst då Sverige har grupper, studenter, nyanlända och resurssvaga hushåll, som står utanför bostadsmarknaden, vilket kräver olika lösningar. 

– Medelvägar är farliga på bostadsmarknaden. Att hitta gemensamma lösningar är viktigt för den sociala samhörigheten i Sverige. 

Läs även: Anders Wijkman om återhämtning efter corona: ”Alla måste dela risken”

Även miljonprogrammet behöver rustas upp och i samband med det tittar Boverket på det befintliga energieffektivitetsstödet. 

– Renoveringar är något som kan ske snabbt, bara vi kommer ifrån coronan. Men det är viktigt att vi inte får en förflyttning av boende, utan att det är möjligt att bo kvar även efter en renovering. 

Regelförenklingar är en annan viktig utveckling som Boverket gör tillsammans med branschen. 

– Jag tror att riksdagen kan förbättra PBL, som är komplex, och hitta möjligheter för dem som vill arbeta standardiserat. Det är en viktig fråga, för Sverige behöver fler bostäder. 

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev