lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

SEB:s boprisindikator upp i februari

Publicerad: 13 februari 2023, 06:06

Foto: Björn Rundström

SEB:s boprisindikator, som visar skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser, steg till -8 i februari jämfört med -21 i januari.

Ämnen i artikeln:

Svepetbostadspriser

ND


Av de tillfrågade tror 33 procent på stigande priser under det kommande året, jämfört med 28 procent förra månaden, medan 41 procent tror på fallande priser, jämfört med 49 procent föregående månad.

"Var tredje hushåll förväntar sig den här månaden att vändningen på bostadsmarknaden är nära. I ljuset av Riksbankens tydliga signaler om att fler räntehöjningar ligger i korten och med en inflation som ännu inte toppat kan den förväntansbilden se sig utmanad. Det mesta talar fortfarande för att bostadspriserna har en bit kvar till botten innan vi kan se en successiv återhämtning för bostadsrätter medan villapriser kan dröja något", säger SEB:s privatekonom Américo Fernández i en kommentar.

Av de hushåll som har helt eller delvis rörlig ränta på sina lån svarar 8 procent att de har för avsikt att binda räntan inom den kommande tremånadersperioden, jämfört med 9 procent förra månaden.

Undersökningen visar också att hushållen tror att Riksbankens styrränta om ett år ligger på 3,08 procent, ned jämfört med 3,19 procent föregående månad.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev