Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

SEB:s Boprisindikator faller från hög nivå

Publicerad: 9 augusti 2021, 11:43

Foto: olaser

SEB:s Boprisindikator rasar till 39 i augusti efter några månader med höga siffror. I juli låg motsvarande siffra 62.


Ämnen i artikeln:

SEB

Boprisindikatorn visar skillnaden mellan dem som tror att bostadspriserna kommer att öka det närmaste året jämfört med dem som tror de kommer att minska.

I augusti trodde 53 procent på stigande och 14 procent på fallande priser. I juli låg motsvarande siffror på 68 respektive 6 procent.

– Efter ett par månader av lugnare prisutveckling och en växande debatt om att bostadspriserna nått någon form av smärtgräns kom till slut en kraftig nedgång i hushållens boprisförväntningar. Det är dock fortfarande drygt hälften av hushållen som tror på stigande bostadspriser så det sista ordet är forfarande inte sagt vad gäller höstens boprisutveckling, säger SEB:s Privatekonom Américo Fernández i en presskommentar.

Årets högsta siffra nåddes i maj då indexet nådde 66, vilket är den högsta siffran sedan 2017. Det är mycket sällsynt att indexet når över 70-strecket. Under perioden april-juni 2020 låg indexet på minus.

Boprisindikatorn görs av Demoskop på uppdrag av SEB.

 

Oskar von Bahr

Reporter

oskar.vonbahr@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

SEB

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.