fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

SEB: Färre tror på stigande bostadspriser

Publicerad: 11 september 2023, 06:13

Foto: Getty Images

SEB:s boprisindikator, som visar skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser, sjönk till 6 i september jämfört med 15 i augusti.

Ämnen i artikeln:

SvepetRiksbankenSEBbostadspriserInflation

Nyhetsbyrån Direkt

redaktionen@fastighetsnytt.se


Av de tillfrågade tror 35 procent på stigande priser under det kommande året, jämfört med 41 procent förra månaden, medan 29 procent tror på fallande priser, jämfört med 26 procent föregående månad.

"Den här månaden verkar den ekonomiska verkligheten och ett kyligt mottagande av den stora visningshelgen fått hushållen att dämpa sin framtidstro något. I höst väntar en räntetopp, svajiga elpriser och fortsatt urholkade plånböcker vilket samlat talar för en dämpad men också osäker boprisutveckling", säger SEB:s privatekonom Américo Fernández.

Av de hushåll som har helt eller delvis rörlig ränta på sina lån svarar 7 procent att de har för avsikt att binda räntan inom den kommande tremånadersperioden, jämfört med 8 procent förra månaden.

Undersökningen visar också att hushållen tror att Riksbankens styrränta om ett år ligger på 3,99 procent, ned jämfört med 4,01 procent föregående månad.

Bild: Boprisindikatorn

Bild: Förväntningar styrränta

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev