fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

SEB: Boprisförväntningar vänder ned igen

Publicerad: 12 december 2022, 07:37

Foto: Mattias de Frumerie

SEB:s boprisindikator, som visar skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser, sjönk till -36 i december jämfört med -33 i november.

Ämnen i artikeln:

SvepetSEBbostadspriser

ND


Av de tillfrågade tror 22 procent på stigande priser under det kommande året, jämfört med 22 procent förra månaden, medan 58 procent tror på fallande priser, jämfört med 55 procent föregående månad.

– Hushållen avslutar året med att justera ner sina boprisförväntningar för 2023, vilket är ett ganska rimligt agerande när vi blickar mot en lågkonjunktur som kommer att återspeglas i åtstramade hushållsbudgetar och minskad konsumtion, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández i en kommentar.

Av de hushåll som har helt eller delvis rörlig ränta på sina lån svarar 7 procent att de har för avsikt att binda räntan inom den kommande tremånadersperioden, jämfört med 8 procent förra månaden.

Undersökningen visar också att hushållen tror att Riksbankens styrränta om ett år ligger på 3,21 procent, upp jämfört med 2,45 procent föregående månad.

Américo Fernández konstaterar att Riksbankens senaste höjning har fått ett kraftigt genomslag i hushållens syn på styrräntan.

– Även om hushållen nu ligger något högre än Riksbankens egen prognos är det ett välkomnande besked att de rustar sig för tuffare tider. Förhoppningsvis leder det till att fler bygger upp ekonomiska krockkuddar som mycket väl kan komma till användning under nästa år, säger han.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev