Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

SBB blir delägare i träbyggare - vill bygga 1 000 bostäder per år

Publicerad: 5 augusti 2021, 08:01

Sizes Works bygger flerbostadshus i trä med upp till åtta våningar

SBB har kommit överens med Sizes Works om byggnation av 1 000 hyresrätter per år, och går samtidigt in som delägare i flerbostadshustillverkaren.


Ämnen i artikeln:

SBB Fastigheter

Det framgår av ett pressmeddelande. 

SBB skriver att husen byggs i en industrialiserad process i fabrik med en stomme av massivträ, vilket ger en betydligt lägre klimatpåverkan jämfört med traditionella byggmetoder. Husen ska ha en energianvändning som är cirka hälften av kravet i BBR (Boverkets Byggregler), vilket kommer att bidra till SBB:s hållbarhetsmål att vara klimatneutrala år 2030.

Målet är att volymen från och med 2023 ska uppgå till 1 000 lägenheter per år, och 348 lägenheter har redan beställts.

Läs även: SBB: Från noll till hundra miljarder på fem år - ”Vi har bara börjat” 

SBB har gått in som aktieägare i Sizes Works med en ägarandel om 14 procent. Det motiveras med att man ytterligare vill säkerställa att produktionen sker i enlighet med SBB:s ambitiösa hållbarhetsmål, samt för att driva branschutvecklingen. 

”Detta är en unik satsning där SBB tar ett stort samhällsansvar för både bostadsproduktionen, arbetsmarknaden och klimatet. Våra byggrätter finns i attraktiva områden i hela Sverige och det är nu tid att på allvar och i stor volym förädla marken,” säger SBB:s grundare och vd Ilija Batljan enligt pressmeddelandet.

Läs även: SBB köper 15 procent av Arlandastad Group

I slutet av första halvåret uppgick SBB:s byggrätts- och produktionsportfölj, inklusive Joint Ventures, till cirka 59 000 lägenheter. SBB uppger att bolaget, tillsammans med sina intressebolag, är det europeiska bolaget med störst potential från framtida bostadsproduktion.

Läs även: SBB köper drygt 20 procent av JM 

 

Oskar von Bahr

Reporter

oskar.vonbahr@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

SBB Fastigheter

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.