Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

SBAB: Svalt intresse för längre bindningstider

Publicerad: 12 juli 2022, 12:19

Foto: Getty Images

I juni valde fler av SBAB:s nya villa- och bostadsrättskunder bolån med tre månaders bindningstid på hela bolånet jämfört med månaden före. Det visar en färsk rapport.


Ämnen i artikeln:

SBABSvepet

I juni valde 57 procent av SBAB:s nya villakunder bolån med tre månaders bindningstid på hela bolånet, vilket är 4 procent fler än i maj. 64 procent av bostadsrättskunderna valde samma sak, vilket är en ökning på 8 procent. 

19 procent av villa- och bostadsrättskunderna valde att binda sitt bolån, vilket är något färre än i maj. 24 procent av villakunderna och 17 procent av bostadsrättskunderna valde en mix av rörligt och bundet.

– Det är inte helt lätt att bedöma varför fler väljer rörlig ränta än tidigare, eftersom valen sannolikt till stor del bygger på förväntningar om räntor med olika bindningstider framöver. I juni låg den rörliga räntan betydligt lägre än de längre bundna och om många tror att den kommer att göra det även framöver kan det kanske vara en förklaring, kommenterar Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Riksbanken höjde den 30 juni reporäntan med 0,5 procentenheter, vilket dragit med sig den rörliga bostadsräntan upp. 

– Möjligen har det inte hunnit slå igenom i statistiken ännu. Hur en högre ränta påverkar privatekonomin ser olika ut för alla. Följ utvecklingen noga, håll koll på ränteprognoserna som görs och framför allt räkna, räkna och räkna, säger Claudia Wörmann.

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

SBABSvepet

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.