Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag24.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Bostäder

SBAB: Storstäderna sätter nya bostadsrekord

Publicerad: 16 Oktober 2014, 12:00

Under det tredje kvartalet har minskat utbud och stigande efterfrågan medfört att priserna på både småhus och bostadsrätter bjudits upp i en allt högre hastighet.


Ämnen i artikeln:

SBAB

På bostadsrättsmarknaden har både priser och budgivning ökat i den snabbaste takten på mycket länge och försäljningstiderna minskat markant. Även villamarknaden karakteriseras av snabbt stigande priser, tilltagande budgivning och snabbare försäljningsprocesser. Trenden väntas fortsätta under årets sista kvartal, men i något dämpad takt, visar SBAB:s Mäklarbarometer som baseras på en kvartalsvis enkät till 223 fastighetsmäklare i Stockholms-, Göteborgs- och Malmöregionen.

Sjunkande utbud och snabbt stigande efterfrågan på både bostadsrätter och småhus har drivit priserna till nya höjder. Andelen mäklare som uppger att budpremierna, skillnaden mellan försäljnings- och utgångspris, ökar har inte varit så hög sedan SBAB:s mätningar inleddes 2005. Detsamma gäller andelen som uppger att priserna stiger. Många mäklare rapporterar också om allt kortare försäljningstider.

– Den väntade inbromsningen kom av sig under sommaren. I stället har bostadsefterfrågan i storstäderna accelererat under sommaren och dragit med sig priserna. Mäklarna räknar med att storstadsmarknadernas styrka håller i sig året ut, säger Tor Borg, chefsekonom på SBAB.

Stockholmsregionen är fortfarande den starkaste regionen följt av Göteborg. Malmö-regionen släpar inte efter på samma sätt som tidigare.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande SBAB

Ämnen i artikeln:

SBAB

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.