Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Samarbete vägen till bostäder för alla

Publicerad: 12 mars 2014, 12:43

God organsation och genomtänkta samarbeten krävs för att landets kommuner ska kunna leva upp till sitt ansvar för bostadsförsörjningen. Det är först när dessa pusselbitar finns på plats som övriga aktörer kan bidra till att ge ”svaga hushåll” en egen bostad. Det skriver SABO, SKL, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen i en ny rapport.


Ämnen i artikeln:

FastighetsägarnaHyresgästföreningenSABOSKR

God organsation och genomtänkta samarbeten krävs för att landets kommuner ska kunna leva upp till sitt ansvar för bostadsförsörjningen. Det är först när dessa pusselbitar finns på plats som övriga aktörer kan bidra till att ge ”svaga hushåll” en egen bostad. Den slutsatsen drar SABO, SKL, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen i den gemensamt författade rapporten Bostad för alla – vem tar ansvar för att alla får en bostad?

I ett pressmeddelande från SABO skriver man att rapporten bygger på intervjuer med representanter för kommuner och bostadsföretag samt myndigheter och frivilligorganisationer runt om i landet. I rapporten presenteras fem olika slutsatser som kan främja det bostadssociala arbetet. Dessa är:

- Ansvaret måste ligga på kommunledningsnivå. Möjligheten att få en bostad griper över flera kommunala ansvarsområden, bland annat bostadsförsörjning och socialtjänst. Därmed blir frågan om styrning extra viktig. Det gäller både inom kommunerna och mellan dem. De intervjuade visar även på problemen med den lokala politikens ryckighet. Ibland prioriteras bostadslösa unga, ibland en särskild invandrargrupp, ibland äldre.
-  Det krävs samordning och samarbete för att lyckas. Många kommuner har därför samarbetsavtal med hyresvärdar, någon har ett boendeteam, flera arbetar förvaltningsövergripande och många samarbetar med till exempel kronofogde och störningsjour.
- Myndigheter, bostadssökande och fastighetsägare bör ha en enda kontaktväg till kommunen. Rapporten visar exempel på hur det kan organiseras.
- Det behöver byggas fler bostäder. Eftersom bostadsmarknadens gräns sällan är densamma som kommungränsen, ställer det ytterligare krav på samordning av till exempel byggplaner.
- Regeringen bör utreda frågan om nationella riktlinjer för hur man hanterar boendet vid hot- och våldssituationer. Staten bör förbättra samordningen mellan de bostads- social-, integrations- och arbetsmarknadspolitiska frågorna. Det skulle få stor betydelse för bland annat möjligheten att ordna bostäder till flyktingar. Även utformningen av bostadsbidragen bör ses över.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.