lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

Sabo: Byggpriserna har ökat med 48 procent

Publicerad: 4 april 2019, 05:15

Anders Nordstrand är vd på Sabo, numera Sveriges Allmännytta.

En ny rapport från allmännyttans branschorganisation Sabo visar att byggpriserna ökat med 48 procent mellan 2015 och 2017. “Prisbilden matchar vare sig betalningsviljan eller betalningsförmågan runt om i landet” säger Sabos vd Anders Nordstrand.

Ämnen i artikeln:

Anders NordstrandSABO

En ny rapport från allmännyttans branschorganisation Sabo visar att byggpriserna ökat med 48 procent mellan 2015 och 2017.

– Den här prisbilden matchar vare sig betalningsviljan eller betalningsförmågan runt om i landet. De höga priserna utgör ett särskilt stort problem för de allmännyttiga bostadsbolagen, eftersom de är kommunernas främsta verktyg för att tillgodose bostadsförsörjningen. Allmännyttan behöver bygga i såväl hög- som lågkonjunktur, säger Anders Nordstrand, vd på Sabo.

I rapporten har 829 anbud i 283 upphandlingar synats. Totalt fanns 289 företag bland anbudsgivarna, varav 23 var utländska. Andelen anbud från utländska bolag har ökat från noll till åtta procent sedan 2015, och analysen visar att de utländska anbuden generellt ligger på lägre priser än de svenska.

Anbudspriserna har alltså ökat under analysperioden, enligt rapporten. Mellan 2015 och 2017 ökade priset per lägenhet med 69 procent i de anbud som vann upphandlingarna. För hela perioden var höjningen 48 procent. Någon avmattning genom den ökade utländska närvaron kan inte utläsas i statistiken.

– Det är högkonjunktur och det ger ekonomiska förutsättningar för att utveckla sig, förbättra sin produktivitet. Läget just nu är att priserna skenar på ett sätt som måste beskrivas som omoraliskt när det samtidigt händer alldeles för lite när det kommer till produktivitet, säger Jonas Högset, chef Fastighet och Boende på Sabo.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev