måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

Så ska Bodens äldrekris lösas

Publicerad: 12 januari 2018, 06:37

Det nya äldreboendet i Boden. Illustration: Peab

Under tisdagen togs det första spadtaget i bygget av Bodens nya äldreboende, Björknäs – ett välkommet projekt i en kommun som i brist på annat tvingas inhysa äldre i dyra rum på Sunderby sjukhus.

Ämnen i artikeln:

ÄldreboendeHemsö FastigheterNorlandiaPeabBoden

Under tisdagen togs det första spadtaget i bygget av Bodens nya äldreboende, Björknäs. Det är ett oerhört välkommet projekt i en kommun som i brist på annat tvingas inhysa äldre i dyra rum på Sunderby sjukhus.

Boden har precis som många andra glesbygdskommuner ett skriande behov av äldre- och vårdboenden och i april 2017 slog läkare på Sunderby sjukhus larm om att läget är så akut att kommunen betalar för att utskrivningsbara patienter ska få bo kvar på sjukhuset.

– Jag fick höra att det kostar cirka 7 200 kronor per dygn och boende. Det råder så stor brist på äldreboenden att kommunen måste inhysa äldre annanstans. Det är ett problem som inte är bra för någon givetvis, inte minst för de boende, säger Ulf Nordwall på Peab, till Fastighetsnytt.

Lösningen väntas bli ortens nya äldreboende som Peab började bygga i veckan och beräknas öppna dörrarna om knappt ett par år. Upphandlingsprocessen har pågått i drygt ett år och tre aktörer har kvalificerat sig. Norlandia ska driva äldrevården, Hemsö förvalta fastigheten och Peab bygga.

– Det är inte väldigt spektakulärt att en extern fastighetsägare kommer in, men det är nytt att kommunen bjuder in en privat operatör och lägger upp projektet på det här sättet. Det är djärvt och jag tror att det är bra att det finns både privata och kommunala alternativ att välja mellan.

Norlandia kommer att ansvara för driften i minst 15 år och efter det har kommunen rätt att köpa tillbaka fastigheten för en viss summa pengar om så önskas. Satsningen skapar även nya arbetsplatser. Över 100 personer väntas få anställning på äldreboendet.

Samarbetet mellan parterna har pågått sedan september 2016 och Ulf Nordwall tror att sådana här affärslösningar, mellan kommuner och privata aktörer, kommer att bli allt vanligare i Sverige framöver. För även om en del kommuner har god ekonomi så kämpar många glesbygdskommuner med växande kostnader för en åldrande befolkning.

– Det kostar i genomsnitt ett par tusen kronor att driva ett äldreboende per dygn, säger han.

Även om det är förhållandevis lite jämfört med 7 000 kronor per dygn så är det kostsamt, vilket har fått fler kommuner från Gävle och ända upp till Kiruna att börja mogna för tanken att släppa in privata finansiärer. Behovet är lika stort runt om i landet och i takt med att dagens seniorer blir piggare och piggare ökar också kraven för att renovera befintliga, gamla och slitna miljöer.

– Vi tror att det här är startskottet på ett flerårigt arbete som vi kommer att göra tillsammans i olika kommuner. I Boden har MAF arkitekter hjälpt oss att utforma ett modernt äldreboende där kommunens äldre kommer att trivas.

Teresa Ahola

Fakta:

- Hemsö har förvärvat mark i Bodens kommun för 225 miljoner kronor.
- Björknäs är 11 000 kvadratmeter stort och har 126 lägenheter.
- Inflyttning väntas ske i november 2019.
- Totalt elva byggbolag deltog i tävlingen om markanvisningen för projektet.
- MAF arkitekter kommer att utforma en fastighet med två huskroppar som byggs ihop med en ljus, öppen entré med information, kafé, orangeri, solrum, inglasad terrass och en samlingssal för 80 personer med plats för evenemang även för övriga kommunbor.
- En lokal landskapsarkitekt har utformat utemiljön med uppvärmda promenadstråk, vidsträckta grönområden samt utegym anpassat för seniorer.

Källa: Peab

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev